in

500 evrov za novorojence, rojene do 30. junija 2023

Predlog protikoronskega zakonskega paketa vsebuje tudi določbo, po kateri bi bili do 500 evrov dodatka upravičeni novorojenčki, rojeni do 30. junija 2023.

Poslanke in poslanci danes odločajo o predlogu desetega protikoronskega zakonskega paketa (PKP 10) oziroma, kot se uradno imenuje, o predlogu zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19.

Če bo predlog sprejet, bo na novo določil, kateri novorojenci so upravičeni do enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence. Predlagano je, da bodo ta dodatek dobili otroci, rojeni do vključno 30. junija 2023. Pogoj je tudi, da ima otrok stalno prebivališče v Sloveniji.

Enkratni dodatek za novorojence so poslanci in poslanke uvedli s sedmim PKP. V 101. členu je določeno, da ta dodatek dobijo otroci, rojeni od vključno 1. januarja 2020 do eno leto po koncu epidemije.

Predlog za določbo o enkratnem dodatku za novorojence je v PKP 10 prišel na četrtkovi seji odbora za finance. Takrat je odbor sprejel amandma, ki so ga predlagale opozicijske poslanske skupine.

Oznake