in

Aktivistki v mural Ratka Mladića metali jajca, policisti v civilu grobo ukrepali

Po aretaciji aktivistk, ki sta v mural Ratka Mladića v Beogradu metali jajca, so se v srbski prestolnici zbrali tako aktivisti in borci za človekove pravice, kot tudi nacionalisti. Policija je preprečila morebitne izgrede, skupno pa je bilo aretiranih šest oseb.

Včerajšnji dan, sicer mednarodni dan boja proti fašizmu in antisemitizmu, je v srbski prestolnici Beograd minil v znamenju protestov.

Povod zanje je bilo pridržanje aktivistk za človekove pravice Aide Ćorović in Jelene Jaćimović, ki sta v mural Ratka Mladića na stičišču Njegoševe ulice in Ulice Alekse Nenadovića metali jajca. Izpred murala so ju grobo odvlekli policisti v civilni opravi, pri tem pa se po njunih besedah niso predstavili kot policisti. “Če bi vedela, da so policisti, se ne bi upirala,” je po dogodku povedala Ćorović.

Aktivistki sta bili resda kmalu po pridržanju izpuščeni na prostost, v njuno podporo pa so se v središču Beograda zbrali člani različnih nevladnih organizacij in aktivisti za človekove pravice. Ker so se zbrali nedaleč stran od murala obsojenega vojnega zločinca, v bližini pa so se prav tako zbirale desničarske skupine, se je pred mural postavil policijski kordon.

Kritike na račun “ščitenja murala”

Policisti so preprečili srečanje skupin ljudi z nasprotnimi stališči. Pripadniki desničarskih, nacionalističnih skupin – večinoma so bili to mladi moški – so vzklikali sporočila podpore Mladiću, druga stran pa jim je odgovarjala: “Fašisti, fašisti,” navaja srbski Danas.

Protesti so se iztekli brez incidenta, je pa policija zaradi kršenja javnega reda in miru na območju, kjer javna zbiranja niso dovoljena, aretirala šest oseb. “To je sramota, to je obraz režima Aleksandra Vučića,” je komentirala aktivistka Ćorović in dodala, da so “talci nemoralnega in bolnega režima.” Kot je pripovedovala, je bilo pri policistih, ki so jo aretirali, opaziti strah.

Jaćimović pa je bila medtem kritična do tega, da je policija, kot je povedala, “ščitila mural”. Na policiji so ta očitek zavrnili in sporočili, da so le ščitili javni red in mir.

Ob včerajšnjem dogajanju je na družbenem omrežju Twitter zakrožila tudi starejša fotografija srbskega premierja Vučića pred muralom: