in

Ali sobne rastline v resnici izboljšajo zrak v zaprtih prostorih?

Internet je poln trditev, da lahko sobne rastline pomagajo izboljšati kvaliteto zraka v zaprtih prostorih. Ali je v trditvah kaj resnice?

Na žalost ne veliko, piše spletna stran sciencefocus.com. Večina prispevkov, če njihovi avtorji sploh navajajo kakršne koli dokaze, govori o študiji Nase iz leta 1989. Takrat so znanstveniki raziskovali sposobnost rastlin, da odstranijo škodljive kemikalije, imenovane hlapne organske spojine (HOS), iz zraka zaprtih okolij, kot so vesoljske postaje.

Viri HOS v naših domovih in pisarnah so barve, laki, pohištvo, preproge in tiskalniki. Študija je pokazala, da lahko več vrst rastlin v 24-urnem obdobju dejansko odstrani do 70 odstotkov enega ali več od treh testiranih HOS.

Toda rezultati ne veljajo za tipičen dom ali pisarno, vsaj glede na podatke, ki so jih pridobili leta 2019. Takrat so primerjali Nasine podatke z enajstimi drugimi študijami iz zadnjih desetletij. Pri ponovnem pregledu teh podatkov se je izkazalo, da so v poskusih običajno uporabljali ventilatorje, ki so hlapljive organske spojine prenašali preko listov rastlin, in ogljikove filtre, ki so te spojine zbirali. Teh naprav pa večina od nas nima v svojih domovih.

Še pomembnejše je, da so bile rastline v poskusih postavljene v majhne, zaprte komore. Zgradbe, v katerih običajno živimo in delamo, pa so presenetljivo prepustne. Pravzaprav raziskovalci ocenjujejo, da bi morali na vsak kvadratni meter svojega doma stisniti med 10 in 1000 rastlin, da bi se približali stopnjam odstranjevanja, ki so jih ugotovili v raziskavah.

Raziskave pa kažejo, da imajo sobne rastline vrsto drugih prednosti. Pomagajo uravnavati vlažnost, lahko izboljšajo razpoloženje in povečajo produktivnost. In če nič drugega, lepo izgledajo in prostor poživijo. Če pa želite osvežiti zrak v svojem domu, je najbolje, da kupite čistilec zraka z visokokakovostnim filtrom ali pa – odvisno od tega, kje živite – odprete okno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.