in

Anamarija Lampič 3. v Dresdnu za enajste stopničke kariere

Anamarija Lampič si je enajstič v karieri zagotovila zmagovalni oder. V skupnem seštevku sprinterske razvrstitve je napredovala na drugo mesto. Foto: EPA

Obe sta bili zelo zanesljivi v izločilnih bojih in sta se prebili vse do finala. Tam je Evi Urevc že malo zmanjkalo moči in se ni mogla vmešati v boj za zmagovalni oder, Anamarija Lampič pa je bila zelo močna in je zaostala le za dvema Švedinjama. Zmagala je prva favoritinja Maja Dahlqvist, druga je bila Jonna Sundling.

Zanimiva tekma danes. Dinamična. Precej prerivanja, a ne toliko sicer kot lani, ko sem zlomila palico. Spet stopničke. Sem zadovoljna, malce grenkega priokusa pa je, ker se mi zdi, da bi lahko pokazala še več. Imela sem slabe starte, nisem se mogla prebiti naprej, a vesela sem, da sem tretja. Bila sem zaspana, lena, ni bilo živahnosti v meni, šele v drugem krogu sem prišla na raven, ki sem si jo želela. A bilo je prepozno, da bi se prerivala naprej. Jutri bo še več gneče, na kupu bo še več deklet, veliko bo nervoze in upam le, da bo šlo vsem vse tekoče in potem bo prišel tudi rezultat.

Anamarija Lampič

Lampič je v prvi polfinalni skupini začela na četrtem mestu in bila večji del teka za vodilno trojico, v finišu pa je pridobila eno mesto, vendar zaostala za Dahlqvistovo, za njo je bila 35 stotink, ter Jonno Sundling. Najboljša slovenska športnica lanskega leta je tako morala čakati na drugo skupino za odgovor, če se bo po času prebila v finale.

Urevc je v drugem polfinalu tekla za vodilno trojico, četverico, s pametnim postavljanjem v zadnjih zavojih in izjemnim pospeševanjem, pa si je zagotovila drugo mesto in je za preboj v finale v skupini zaostala le za Norvežanko Mathilde Myrhvold (+0,10). Lampič je ostala na čelu dveh srečnih poraženk in si je s tem zagovorila zaključni nastop.

Lampič, je v prvi četrtfinalni skupini večji del tekla na tretjem mestu, v zaključku prišla na drugo, potem je prevzela vodstvo in ga zadržala za zanesljivo napredovanje v polfinale. Urevčeva je tekla v četrti, predzadnji četrtfinalni skupini, v kateri je bila v boljšem položaju v prvem delu, nato pa je izgubila nekaj časa v ostrem zavoju v ciljnem delu prehoda v drugi krog. Iz četrtega mesta se je z izjemnim pospeševanjem v samem finaišu uvrstila v polfinale z zmago v skupini.

Urevc je bila tretja v kvalifikacijah, Lampič je bila šesta.

Urevc je izenačila svoj drugi najboljši posamični dosežek v pokalu, mesto višje je bila pred tem le na 5. mestu ob koncu minule zime v Ulricehamnu. “Res sem zadovoljna, ker kažem napredek iz tekme v tekmo. Vem, da sem sposobna še več. Prave občutke v finalu še iščem. Danes sem imela drugo skupino v polfinalu in je bilo manj premora do finala. A sem zadovoljna, če vse povzamem,” je kratko nastop strnila Urevc.

Anja Mandeljc je bila 37. in je za sekundo zaostala za trideseterico, Klara Mali pa 59. med 79 tekmovalkami na startu kvalifikacij.

Sprint (Ž), finale:            
 1. M. DAHLQVIST   ŠVE    2:33,36
 2. J. SUNDLING    ŠVE     +0,43
 3. A. LAMPIČ     SLO     +0,64
 4. K. S. SKISTAD   NOR     1,64
 5. M. MYHRVOLD    NOR     3,03
 6. E. UREVC     SLO     6,15
Skupni vrstni red:
Ženske (9/32):            
 1. M. DAHLQVIST   ŠVE     439
 2. F. KARLSSON    ŠVE     400
 3. T. JOHAUG     NOR     375
 4. R. BRENNAN    ZDA     328
 5. J. DIGGINS    ZDA     299
 6. A. LAMPIČ     SLO     221
...                  
23. E. UREVC     SLO      98
Finale ženskega sprinta v Dresdnu z dvema Slovenkama

Prve točke za Vilija Črva
V kvalifikacije tekačev je bil med 87 tekmovalci na startni listi med četverico Slovencev najboljši Vili Črv na 27. mestu. Edini si je zagotovil nadaljnje nastope. Ob svojem prvem preboju v izločilne boje sprintov je dobil drugo četrtfinalno skupino. V njej je tekel pogumno, bil večji del na tretjem mestu, v silovitem pospeševanju na ciljni ravnini pa je nazadoval na peto, predzadnje mesto, ter tam tudi ostal.

Mislim, da sem lahko zelo zadovoljen, da se mi je na pravi dan vse izšlo, tako moja forma, razpoloženje kot tudi smuči. Vse se je ‘poklopilo’ in uspel sem dokazati to, kar sem že dlje časa vedel, da lahko. To sem zdaj dokazal tudi na tekmi in sem dosegel svoj daleč najboljši rezultat.

Vili Črv

22-letni Črv je s tem dosegel največji uspeh v pokalu doslej, med trideseterico je bil doslej na 22. mestu le na ekipnem sprintu februarja letos v Ulricehamnu na Švedskem, kjer je nastopil z Lampičem. Tokrat ga je 68 stotink ločilo od polfinala.

V finalu je zmagal Norvežan Solaas Taugboel, 15 stotink je zaostal Federico Pellegrino, tretji pa je bil Francoz Luchas Chanavat (+0,68).

Miha Šimenc je bil 52. , Janez Lampič 58. in Anže Gros 78.

Sprint (M):              
 1. H. S. TAUGBOEL  NOR    2:13,06
 2. R. JOUVE     FRA     +0,82
 3. J. C. SCHOONMAKER ZDA     1,16
 4. L. CHANAVAT    FRA     1,84
 5. O. CERNY     ČEŠ     2,00
 6. F. PELLEGRINO   ITA     2,08
...                  
27. V. ČRV      SLO     5,82
Skupni vrstni red:

Moški (9/32):             
 1. J. H. KLAEBO   NOR     476 
 2. S. USTJUGOV    RUS     315 
 3. A. BOLJŠUNOV   RUS     267 
 4. R. JOUVE     FRA     258 
 5. H. S. TAUGBOEL  NOR     244 
...                  
97. V. ČRV      SLO      7