in

Baš: Cepljenje otrok je varnejši način zaščite, kot pa če pustimo, da zbolijo

Ta teden se je začelo cepljenje otrok, starih od pet do 12 let. Pediater Denis Baš je dejal, da cepljenje veliko varnejši način zaščite, kot pa da otroka prepustimo, da zboli za covidom. Kot je povedala predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović, nestrpno pričakujejo rezultate raziskav o učinkovitosti cepiva zoper novo koronavirusno različico omikron.

Bojana Beović je na novinarski konferenci dejala, da nestrpno pričakujejo rezultate raziskav o učinkovitosti cepiva zoper novo kornavirusno različico omikron. Po preliminarnih podatkih pred hujšim potekom bolezni in hospitalizacijo cepivo proizvajalcev Pfizer/BioNTech po dveh odmerki zaščiti 70-odstotno, poživitveni odmerek pa bi to zaščito lahko še povečal. Ob tem je opozorila, da so to prve objave, ki še niso recenzirane.

Ob tem je po njenih besedah tudi težko reči, koliko časa bo zaščita trajala po cepljenju z osnovno shemo in enem poživitvenem odmerku. Treba je upoštevati tudi to, da se virus spreminja, zaradi česar bi lahko bil potreben tudi četrti odmerek.

Hospitaliziran otrok

Baš: Več kot 50 otrok je potrebovalo dolgotrajno zdravljenje

Predsednik sekcije primarnih pediatrov Denis Baš je spomnil, da zdaj cepijo že otroke v starosti od pet do 11 let. Cepivo je po njegovih besedah preizkušeno in dokaj učinkovito, saj v 90 odstotkih prepreči covidno bolezen tudi pri otrocih.

“Jemljimo to kot možnost zavarovanja svojih otrok pred covidom-19,” je predlagal. Spomnil je, da je bilo v Sloveniji samo na pediatrični in infekcijski kliniki v Ljubljani hospitaliziranih več kot 200 otrok s covidom-19. Več kot 50 otrok je imelo zaplete, ki so zahtevali dolgotrajno zdravljenje, je dejal. “Tako ni res, da je covid-19 pri otrocih čisto nedolžna stvar,” je poudaril.

Tistim staršem, ki se še niso cepili, pa je svetoval, naj se postavijo v položaj otroka. Pomislijo naj, kako se otrok počuti, ko mogoče eden od njegovih bližnjih, morda starš ali stari starš, zboli in mora celo v bolnišnico, je predlagal.

“Cepljenje je veliko varnejši način zaščite kot pa da otroka prepustimo, da zboli za covidom,” je dejal Baš.

K cepljenju je v imenu odbora za osnovno zdravstvo pri zbornici in Mladih zdravnikov pozvala tudi družinska zdravnica Veronika Vezjak. Prav tako je javnosti prenesla poziv k cepljenju iz vrst njihovih bolnikov, med katerimi imajo nekateri tudi hude kronične bolezni.