in

Bilanca nedeljskega neurja: poplavljene ceste in zemeljski plazovi

Neurja, ki so v nedeljo pozno popoldne zajela vzhod Slovenije, so povzročila nemalo težav. Meteorna voda je zalila nekatere prostore, zaradi česar so morali s črpalkami in protipoplavnimi vrečami posredovati tudi gasilci. Sprožilo se je tudi nekaj zemeljskih plazov, veter pa je podiral drevesa.

V nedeljo popoldan je širše območje Celja, Maribora, Murske Sobote, Ptuja in Trbovelj zajelo obilno deževje. Po podatkih regijskih centrov za obveščanje so zabeležili 43 dogodkov v 18 občinah. Gasilci so morali prečrpavati meteorno vodo iz stanovanjskih, gospodarskih in drugih objektov ter plezalnega centra, s pokopališča ter športnega igrišča.

Poleg tega so očistili meteorne jaške, prečrpavali vodo iz poplavljenih cestnih podhodov, preusmerjali tokove vode in postavljali protipoplavne vreče ter tako preprečili zalitje objektov, s cestišč odstranjevali naneseno zemljino in iz vodotokov odstranjevali nanesene naplavine.

Zaradi deževja, ki ga je ponekod spremljala tudi toča, se je sprožilo tudi pet zemeljskih plazov, od tega je en zemeljski plaz zasul tudi traktor, ki je bil parkiran ob gospodarskem objektu. Zaradi vetra pa se je podrlo nekaj dreves.

Kot so še sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje, so bili aktivirani gasilci iz 35 prostovoljnih in dveh poklicnih gasilskih enot.

Nedeljsko burno vremensko dogajanje pa je po mnenju vremenoslovca z Agencije za okolje RS Blaža Štera običajno za mesec maj.

Obilne padavine so obilo preglavic povzročile že v soboto popoldne. Dež je bil najmočnejši na območjih Regijskih centrov za obveščanje Celje, Maribor in Trbovlje oz. v občinah Celje, Dobrna, Prebold, Vransko Štore, Tabor, Maribor, Šentilj, Trbovlje in Zagorje ob Savi. Med drugim se je sprožilo šest zemeljskih plazov in podrlo nekaj dreves.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.