in

Bo dogovor o prvih evropskih pravilih za platformne delavce tokrat prejel dovolj podpore?

Foto: EPA

“Po mnogih urah pogajanj sem vesela, da smo dosegli začasni dogovor. To je uravnoteženo besedilo, ki ščiti delavce, dobre delodajalce in zagotavlja enake evropske konkurenčne pogoje,” je v četrtek dejala socialistična evropska poslanka Elisabetta Gualmini, ki je vodila pogovore.

Prva pravila na ravni EU-ja za posameznike, ki delajo prek digitalnih platform, zanje uvajajo domnevo obstoja delovnega razmerja. Kot zaposleni pri digitalnih platformah, in ne kot samozaposleni, bodo pravno obravnavani, če bodo delali po navodilih in pod nadzorom v skladu z nacionalno zakonodajo in veljavnimi kolektivnimi pogodbami, pa tudi sodno prakso Sodišča EU-ja.

Glede na predlagano direktivo bodo platforme tiste, ki bodo morale izpodbijati obstoj delovnega razmerja, če bodo to želele, so navedli v Evropskem parlamentu.
Direktiva prinaša tudi zagotovila, da platformni delavci ne bodo mogli biti odpuščeni na podlagi odločitve, ki jo bo sprejel algoritem ali sistem za samodejno odločanje. Platforme bodo morale zagotoviti, da bo pomembne odločitve, ki neposredno vplivajo na delavce, nadzoroval človek.

Delavce in njihove predstavnike bodo morale tudi obvestiti o tem, kako algoritmi in sistemi za samodejno odločanje delujejo. Z novimi pravili pa bodo delavci bolje zaščiteni tudi na področju varovanja osebnih podatkov. Platforme med drugim ne bodo smele obdelovati določenih podatkov, kot so izmenjava zasebnih sporočil s kolegi.

Podpora vseh članic ni zagotovljena

Dogovor, ki ga bosta morala Svet EU in Evropski parlament še uradno potrditi, bo prinesel boljše delovne pogoje za več deset milijonov platformnih delavcev, med njimi za raznašalce hrane pri podjetjih Wolt in Glovo ter voznike pri podjetju Uber.

A ratifikacija s strani vseh držav članic ni zagotovljena. Decembra je sprejem takratnega predloga besedila v Svetu EU-ja v zadnjem trenutku blokirala skupina držav – Francija, Irska, Grčija, Finska in tri baltske države. Kot poroča portal Euronews, bo začasni dogovor posledično tudi tokrat na veliki preizkušnji, njegova usoda pa je nejasna.

Študija Evropske komisije iz leta 2021 ugotavlja, da sektor platformnega dela zaposluje več kot 28 milijonov ljudi, pri čemer bo njihovo število do leta 2025 po pričakovanjih naraslo na 43 milijonov. Trenutno bi bilo lahko kljub obstoju delovnega razmerja samozaposlenih najmanj 5,5 milijona delavcev.