in

Bo Evropska centralna banka desetič zapored dvignila obrestno mero?

Foto: EPA

Očitno imajo guvernerji centralnih bank v evrskem območju različne poglede in pričakovanja.
Redko so pričakovanja pred zasedanjem Evropske centralne banke v Frankfurtu tako različna kot danes. Da je možno oboje, tako vnovično zvišanje ključnih obrestnih mer za 25 bazičnih točk kot premor in čakanje, je že po zadnjem zasedanju konec julija povedala predsednica ECB-ja Christine Lagarde. “Morda bomo še zvišali obrestno mero ali pa se bomo ustavili. Ni odločeno, kaj bomo storili septembra. Toda zelo trdno smo zasidrani v odločenosti, da zlomimo hrbet inflaciji.”

Življenjski stroški v evroobmočju so se avgusta v primerjavi z enakim obdobjem lani dvignili za 5,3 odstotka, v Sloveniji in Nemčiji celo za več kot 6 odstotkov. Jedrna inflacija, to so cene brez energentov in hrane, ostaja visoka. Letos so se po Evropi zvišale povprečne plače. Znova se tudi dražijo energenti. To so razlogi, zakaj bi ECB danes že desetič zapored utegnila zvišati obrestne mere. Nekateri so mnenja, da ne sme izpustiti tega časovnega okna.

Po drugi strani so podatki o gospodarski rasti pravo razočaranje, UMAR Sloveniji letos napoveduje 1,6-odstotno rast, industrijska proizvodnja je v upadu, svetovno povpraševanje je krhko. Münchenski inštitut IFO poroča, da je avgusta kar petina nemških gradbenih podjetij odpovedala projekte – in to v času, ko močno primanjkuje novih stanovanj. Za vlaganja v njihovo gradnjo so trenutne obrestne mere že previsoke.

To so razlogi, zaradi katerih bi ECB lahko danes sporočila, da ne bo vnovič ukrepala, temveč počakala na učinek prejšnjih dvigov. Učinki bodo, so prepričani ekonomisti. Pokazali se bodo z zamikom. Glavni ekonomist ECB Philip Lane pričakuje, da naj bi se inflacija konec jeseni umirila.