in

Bo vlada letošnje bone podaljšala do sredine prihodnjega leta?

Vlada naj bi se na današnji seji izrekla glede podaljšanja letošnjih bonov. Doslej je bila porabljena približno polovica bonov, ki so zaživeli julija letos, vlada pa naj bi njihovo veljavnost podaljšala do sredine leta 2022.

Vlada bo na današnji seji med drugim odločala o predlogu gospodarskega ministrstva, da se letošnji boni, imenovani bon21, podaljšajo, najverjetneje do sredine prihodnjega leta.

Blejsko jezero

Letošnji boni so za izboljšanje gospodarskega položaja na področju potrošnje v gostinstvu, turizmu, športu in kulturi zaživeli sredi julija, do 22. novembra pa so jih državljani unovčili polovico. Porabljena vrednost je znašala 96,2 milijona evrov, neporabljenih je še za 95,9 milijona evrov. S podaljšanjem želi vlada ob slabi epidemiološki sliki preprečiti množično obiskovanje turističnih destinacij.

Vlada prav tako predlaga podaljšanje lanskih bonov, namenjenih pomoči turističnemu sektorju. Ta predlog je vključila v predlog najnovejšega zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje epidemije in omilitev njenih posledic, ki že čaka na obravnavo v DZ. Medtem je za podaljšanje letošnjih bonov po navedbah ministra za finance Andreja Širclja dovolj vladni sklep.

Na dnevnem redu tudi fiskalni svet

Vlada bo na današnji seji prav tako obravnavala predlog dopolnitve zakona o fiskalnem pravilu. Ta odpravlja pravno praznino in omogoča nemoteno delovanje fiskalnega sveta v primeru, ko novi člani fiskalnega sveta še niso imenovani, dotedanjim članom fiskalnega sveta pa poteče mandat, so navedli na vladnem uradu za komuniciranje.

Poleg tega bo vlada obravnavala sporna vprašanja glede aneksa ena k splošnemu dogovoru v zdravstvu za pogodbeno letošnje leto ter predlog posebnega vladnega projekta za nagrajevanje timov ambulant družinske medicine in pediatričnih ambulant.

Ministrska ekipa bo glede na predlagani dnevni red na mizi imela še sklepe o določitvi več lekarn, bolnišnic, pa tudi Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano kot zavezance za obvezno organiziranje varovanja.