in

Bodo zapuščene kmetije in hiše postale stanovanjske skupnosti starejših?

Občina Ajdovščina skupaj z Univerzo v Ljubljani pripravlja projekt, pri katerem bi odkupili zapuščene kmetije in hiše ter v njih uredili stanovanjske skupnosti starejših.

Občina Ajdovščina skupaj z Univerzo v Ljubljani pripravlja projekt, s katerim želijo pomagati starejšim ter napolniti zapuščene in prenovljene stanovanjske hiše in kmetije na podeželju. Hiše bi odkupili in v njih uredili stanovanjske skupnosti starejših, je na nedavni novinarski konferenci povedal ajdovski župan Tadej Beočanin.

dežnik, vreme, jezero

“Raziskave kažejo, da se sploh tovrstne oblike zelo dobro obnesejo tudi pri posameznikih z demenco. Tukaj gre zato iskati različne rešitve za kakovostno bivanje tudi v starejših letih, ko imajo posamezniki pridružene različne degenerativne bolezni, kjer potrebujejo neko oskrbo, kljub temu pa so še vedno sposobni samostojnega bivanja,” je poudaril Beočanin.

Kdo bo izvajalec v tem projektu, zaenkrat še ni znano, Občina Ajdovščina pa je v okviru pilotnih projektov pripravljena zagotavljati tovrstne objekte. Za nekaj prebivalcev stanovanjske skupnosti pa bi prve enote uredili v stavbi sedanjega doma starejših občanov v Ajdovščini, ko se bo ta preselil v novo stavbo.

Gradnja nove stavbe tik ob obstoječi bo zaključena do konca leta. V šestih nadstropjih bo 10.000 kvadratnih metrih notranjih površin, v njem bo prostora za 150 starostnikov. Investicijo, ocenjeno na 12 milijonov evrov, bo v celoti financiralo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

V Ajdovščini naklonjeni tudi programom za starejše

V sedanji stavbi doma starejših občanov, ki je v lasti ministrstva, pa bi ajdovska občina rada vzpostavila nekatere programe za starejše. O morebitnih vsebinah so se že pogovarjali z ministrom za solidarno prihodnost Simonom Maljevcem ob nedavnem obisku Ajdovščine, ki je predlogom načeloma naklonjen, je še povedal ajdovski župan.

Sanja Ajanović Hovnik o plačni reformi

“Sedaj smo v natančnejšem preverjanju kapacitet in potrebnih investicij, ki so potrebne, da lahko predlagane štiri vsebine v sam center tudi umestimo,” je dejal Beočanin. V sedanjo stavbo naj bi po selitvi umestili Varstveno-delovni center Ajdovščina-Vipava z novimi nastanitvenimi enotami, prostore in nastanitvene kapacitete Društva Sožitje, različne storitvene dejavnosti, ki že sedaj delujejo v domu, ter prostore za Center aktivnega in zdravega staranja, ki bi ga tu uredila ljubljanska univerza.

“Tamkajšnji prostori so za te namene dobri, zato bi bilo škoda, da se jih predeluje v kaj drugega, če so potrebe po določenih storitvah čedalje večje,” je zaključil Beočanin. Med servisnimi dejavnostmi, po katerih je vse več povpraševanja tudi med starejšimi in bi služile tudi stanovalcem bližnjih varovanih stanovanj in stanovanjskih skupnosti na podeželju, so kuhinja, pralnica, pedikerske in frizerske storitve ter drugo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.