in

Bolniške postelje še vedno najbolj polnijo necepljeni

Podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje kažejo, da bolniške postelje v Sloveniji še vedno največ zasedajo bolniki, ki niso cepljeni proti covidu-19. Podatkom prikimavajo tudi študije iz tujine.

Med okuženimi in hospitaliziranimi v Sloveniji prevladujejo necepljeni, je razvidno iz podatkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). To ugotavljata tudi študiji iz tujine, ki ju je v torek predstavil direktor NIJZ Milan Krek.

Po zadnjih dostopnih podatkih NIJZ je 28. oktobra sedemdnevno število potrjenih primerov okužbe s koronavirusom znašalo 1.398 med necepljenimi in 748,5 med cepljenimi.

V Sloveniji so do zdaj po podatkih NIJZ skupaj potrdili 309.483 okužb, od tega je bilo 20.339 okuženih cepljenih. Gre sicer za podatke od začetka epidemije v marcu 2020, cepiva proti covidu-19 pa so v Sloveniji postala dostopna v prvi polovici letošnjega leta.

Po zadnjih dostopnih podatkih je 24. oktobra tedensko število necepljenih hospitaliziranih s covidom-19 znašalo 181. Tedensko število cepljenih hospitaliziranih pa je znašalo 96. V Sloveniji je bilo do zdaj po podatkih NIJZ zaradi covida-19 hospitaliziranih 4.539 ljudi. Ob tega jih je bilo 534 zaščitenih s cepljenjem. Ob tem je znova treba poudariti, da so cepiva proti covidu-19 širše dostopna od letošnjega leta.

Študije iz tujine podatkom pritrjujejo

Direktor NIJZ Milan Krek je na torkovi novinarski konferenci predstavil izsledke angleške študije, v kateri so analizirali širjenje koronavirusa med cepljenimi in necepljenimi. V skupini necepljenih je med 21.728 ljudmi za covidom-19 zbolelo 162 bolnikov, devet jih je bilo hudo obolelih. Med 21.720 cepljenimi pa jih je zbolelo osem, eden od njih huje.

Krek je navajal tudi izsledke ameriške študije. Ta ugotavlja, da v starostni skupini od 12 do 34 let necepljeni za covidom-19 zbolijo petkrat pogosteje kot cepljeni. V tej starostni skupini pa imajo necepljeni 16-krat večje tveganje za hospitalizacijo kot cepljeni.

Tudi v starostni skupini od 35 do 64 let imajo necepljeni petkrat večje tveganje za okužbo s koronavirusom kot cepljeni. Necepljeni imajo v tej starostni skupini tudi 18-krat večjo možnost za hospitalizacijo kot cepljeni. Pri necepljenih osebah, starejših od 65 let, pa obstaja štirikrat večje tveganje, da zbolijo za covidom-19 v primerjavi s polno cepljenimi. Pri necepljenih obstaja tudi devetkrat večje tveganje za hospitalizacijo in devetkrat večje tveganje za smrt kot pri cepljenih v tej starostni skupini.

Več necepljenih, ki potrebujejo bolnišnično pomoč, opažajo tudi v UKC Ljubljana

Večji delež necepljenih, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, opažajo tudi v UKC Ljubljana. Strokovna direktorica Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Jadranka Buturović Ponikvar je v sredini izjavi povedala, da je bilo na ta dan na oddelku intenzivne nege v UKC Ljubljana hospitaliziranih 60 covidnih bolnikov. Od teh je bilo osem takih, ki so cepljeni proti covidu-19. “Vendar so vsi ti imunokompromitirani, kar pomeni, da ne morejo imeti dobrega odgovora na cepljenje,” je pojasnila.

Na navadnem oddelku je bilo po njenih besedah v sredo hospitaliziranih 144 covidnih bolnikov. Med njimi je bilo cepljenih 48 bolnikov, od katerih je bila slaba polovica prav tako imunokompromitirana oziroma imunsko oslabljena.