in

Bolnišnice zaradi porasta okužb omejujejo in prepovedujejo obiske

Zaradi poslabšanja epidemiološkega stanja v Sloveniji so se v Splošni bolnišnici Novo mesto odločili za prepoved obiskov. Že včeraj so v Splošni bolnišnici Celje prepovedali obiske porodnic, danes pa so dodali še omejitve pri obisku otrok. Večina bolnišnic povečuje kapacitete za covidne bolnike in ukinja vse nenujne programe.

Prepoved obiskov v Splošni bolnišnici Novo mesto začenja veljati v četrtek. Izjeme bodo le pri umirajočih in kritično bolnih pacientih. Obisk se v takem primeru dovoli zdravemu svojcu, z dovolilnico in po predhodnem dogovoru, predvidoma vsak torek, četrtek in nedeljo. Ob tem mora obiskovalec izpolnjevati pogoj PCT. V nasprotnem primeru ne smejo vstopiti v bolnišnico.

Na ginekološko-porodniškem oddelku je za enkrat še dovoljena prisotnost ene zdrave osebe pri porodu in obiski z dovolilnico prav tako po predhodnem dogovoru. Na pediatričnem oddelku je dovoljeno bivanje enega zdravega starša ob hospitaliziranem otroku. V bolnišnici še pojasnjujejo, da svojci informacije o stanju hospitaliziranih pacientov dobijo pri lečečem zdravniku po telefonu, v času, ki je sicer namenjen obiskom pacientov.

Cepljenje proti covidu-19

V Celju prepovedi obiskov porodnic dodali še omejitve pri otrokih

Že včeraj so obiske porodnic prepovedali v Splošni bolnišnici Celje. Dovoljeni so le obiski kritično bolnih pacientk, ki jih predhodno odobri pristojni zdravnik. Od četrtka so dodali še omejevanje obiskov hospitaliziranih otrok, ki se zdravijo na otroškem in ORL oddelku. Do preklica tega ukrepa so obiski omejeni na otroke, ki so v bolnišnici hospitalizirani brez spremstva starša ali skrbnika. Obiski teh otrok bodo poslej mogoči med 14. in 18. uro. Otroka lahko obišče en obiskovalec, ki mora izpolnjevati PCT pogoj,  pri otroku pa lahko ostane pol ure.

V celjski bolnišnici še dodajajo informacije glede testiranje za koronavirus, saj dobivajo veliko vprašanj.

“Zadnje dneve se z željo po testiranju na SARS-CoV-2 na nas obrača veliko število ljudi, zato še enkrat sporočamo, da v bolnišnici testiranja na novi koronavirus za splošno populacijo ne izvajamo. Izvajamo pa testiranje za paciente, ki so sprejeti na zdravljenje v bolnišnico ter za nekatere skupine pacientov, ki so obravnavani v dnevni bolnišnici ali na specialistično ambulantnem delu,” so pojasnili v  bolnišnici.

anketa2

Večina bolnišnic povečuje covidne oddelke in ukinja nenujne programe

Večina bolnišnic zaradi velikega porasta okuženih s koronavirusom ukinja nenujne programe. Tako so se dogovorili na sredinem sestanku med predstavniki ministrstva za zdravje in vodstvi bolnišnic. Hkrati bodo bolnišnice povečale številno navadnih in intenzivnih postelj.

Po zadnjih podatkih je hospitaliziranih 670 pacientov, od tega jih je 159 v intenzivni negi. V UKC Ljubljana, največji slovenski bolnišnici, so opozorili, da se bližajo robu zmogljivosti.