in

Božič in Savšek v boj za medaljo in vozovnico za OI

Benjamin Savšek je na svetovnih prvenstvih osvojil že osem odličij, od tega štiri med posamezniki (zlato 2017, srebro 2014 in 2015 ter bron 2013). Foto: Nina Jelenc

V slovenskem taboru upajo, da se bo eno izmed njih okrog vratu obesil eden od dveh slovenskih adutov, olimpijski prvak Benjamin Savšek ali Luka Božič. Oba že imata kolajne z svetovnih prvenstev, več in žlahtnejše Savšek, ki je bil tudi boljši o v kvalifikacijah, v katerih je z umirjeno, kot sam pravi varno vožnjo, zasedel sedmo mesto. V polfinalu bo moral še kaj dodati, da se uvrsti v finale, predvsem pa si želi, da bi predvideni dve vožnji opravil brez napak.

Boj za eno olimpijsko vozovnico

“Za vrhunsko uvrstitev sem dovolj hiter, samo napak ne sme biti. Proga mi ustreza, je divja, zanimiva, a to najbrž ustreza še komu drugemu. Sem povsem fokusiran na svojo vožnjo, ne zanimajo me drugi. Če bo Luka zmagal, jaz pa bil drugi, ne bom povsem zadovoljen, pa ne, da Luki ne bi privoščil,” na to, da z Božičem začenjata boj za olimpijske igre v Parizu, kamor bo odpotoval le eden (potnik bo tudi odvisen od rezultatov v naslednji sezoni), spominja Savšek.

“V bistvu o tem ne razmišljam sam, bolj me na najino rivalstvo v boju za olimpijske igre, spominjajo drugi,” je dejal kanuist, ki je v svoji karieri z izjemo zmagovalca svetovnega pokala osvojil že vse vredne naslove.

V polfinalu dve Slovenki in trije Slovenci

Tudi Božič bi bil rad pred kolegom. V kvalifikacijah to ni bil, na progi je za njim zaostal le nekaj stotink, a si je za razliko od kolega prislužil dve kazenski sekundi, kar ga je pahnilo na 17. mesto. Tudi on je v močnem vetru, ki zna vplivati tudi na današnje rezultate, moral paziti, da ne stori preveč napak, da ne zbere preveč dotikov.

Poleg kandidatov za kolajno, bodo v polfinalu nastopili še trije Slovenci, pri moških še Žiga Lin Hočevar, pri ženskah pa Lea Novak in Alja Kozorog.


SP 2023 – slalom na divjih vodah

11.03 kanu, ženske, polfinale
12.08 kanu, moški, polfinale
14.35 kanu, ženske, finale
15.12 kanu, moški, finale

V živo