in

BS napoved gospodarske rasti za Slovenijo povišal na 6,7 odstotka

Banka Slovenije je povišala napoved gospodarske rasti. Foto: EPA

“Makroekonomske napovedi tako za Slovenijo kot za evroobmočje ostajajo ugodne. Gospodarsko okrevanje v letošnjem letu je bilo močnejše in hitrejše, kot smo načrtovali junija. Gospodarska aktivnost v Sloveniji je že presegla raven izpred pandemije. Okrevanje je široko osnovano, zelo ugodne ostajajo tudi razmere na trgu dela,” je danes v predstavitvi napovedi v Ljubljani dejala viceguvernerka Banke Slovenije Tina Žumer.

Banka Slovenije za letos pričakuje 6,7-odstotno rast, prihodnje leto pa 4,0-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP). Podpirali jo bosta tako domača poraba kot izvozna dejavnost podjetij, je dejala Žumerjeva.

Foto: STA/zajem zaslona

Foto: STA/zajem zaslona

Rast cen življenjskih potrebščin bo po pričakovanjih centralne banke proti koncu letošnjega leta in začetku prihodnjega ostala povišana, nato pa naj bi se med letom umirjala. V povprečju naj bi leta 2022 znašala 3,8 odstotka. V letih zatem naj bi se gibala blizu srednjeročnega cilja, pri dveh odstotkih.

Napovedi sicer spremljajo izrazita tveganja, povezana predvsem z morebitnimi ponovnimi zaostritvami epidemičnih razmer, neskladja na trgu dela in trgu surovin, predvsem energentov, in pogoji v dobavnih verigah, pravi Banka Slovenije.