in

Če kolesarsko taktiko spreminjaš med dirko, lahko to povzroči le slabo voljo

Tour 202: Če kolesarsko taktiko spreminjaš med dirko, lahko to povzroči le slabo voljo

Ko je majico vodilnega na španskem kolesarskem krogu prevzel že v prvem tednu dirke je marsikdo še vedno razmišljal, da se bodo razmerja moči v ekipi Jumbo Visma postavila na pravo mesto, a po zelo dobro odpeljanem kronometru je Sepp Kuss naredil velik korak do končnega uspeha.

Na koncu je vodstvo moštva na čelu z Richardom Pluggejem celo odločilo, da se morata predvidena kapetana Jonas Vingegaard in Primož Roglič podrediti Američanu. Tej odločitvi sta se morala, hočeš, nočeš podrediti tudi predvidena kapetana nizozemske vrste Jonas Vingegaard, ki je pred tem še drugič dobil Tour in zmagovalec Gira Primož Roglič.

Sepp Kuss ima z Jumbo Vismo še enoletno pogodbo, ki jo bo zaradi zmage v Španiji lahko izdatno izboljšal, hkrati pa tudi dobil več besede, če si bo zaželel kdaj tudi (so)kapetanske vloge. Foto: Reuters

Jumbo Visma, s še enim Slovencem Janom Tratnikom, je spisala tudi zgodovino, saj doslej še nobeni ekipi ni uspelo osvojiti vseh treh Grand Tourov v enem letu. V Španiji na 78. izvedbi Vuelte nasprotniki niso imeli velikih možnosti in so le pobirali drobtinice, ki so padale z bogato obložene mize Jumbo Visme.

Po dolgem obdobju tako na končnem zmagovalnem odru v Madridu ni bilo nobenega Španca. Mladi Juan Ayuso, ki je v zadnjem tednu Vuelte dopolnil 21 let je dobil španski prestiž in nakazal, da bi kmalu lahko postal najmočnejši kolesar z Iberijskega polotoka. Povsem pa so na španskem izpitu padli pri Ineosu. Velik osmoljenec je nedvomno tudi lanski zmagovalec Belgijec Remco Evenepoel, ki je imel v treh tednih le en slab dan in je bil daleč od želenih mest v končni razvrstitvi. Remco je vse skupaj rešil vsaj z dnevnimi zmagami.

Sorodna novica
Fink po koncu Vuelte: Roglič ima še prihodnost v Jumbu Vismi

Ali je Tourov vlak za Rogliča pri čebelah že odpeljal?

Reporterska ekipa, ki je na radijskih valovih spremljala Vuelto, vleče črto pod zadnjo tritedensko dirko v sezoni. Televizijski novinar David Črmelj poudarja, da je rdečo majico Kuss prepričljivo nosil, radijski komentator Igor Tominec meni, da so odnosi v Jumbo Vismi skrhani. V Španiji sta v barvaj Vala 202 bila še Luka Dolar in Dare Rupar.

Vingegaard je zmagi na Touru dodal drugo mesto Vuelte, Rogliča pa slavju na Giru še tretje mesto v Španiji, medtem ko je Kuss sploh prvič stal na stopničkah tritedenskih dirk in to potem, ko je letos odpeljal vse tri Grand Toure. Foto: Reuters

Vingegaard je zmagi na Touru dodal drugo mesto Vuelte, Rogliča pa slavju na Giru še tretje mesto v Španiji, medtem ko je Kuss sploh prvič stal na stopničkah tritedenskih dirk in to potem, ko je letos odpeljal vse tri Grand Toure. Foto: Reuters

“Ko imaš kapetanov, lahko nekoga pošlješ v beg, tekmeci ne morejo pokriti vseh napadov, in tako bi tudi Roglič nekoč v tem moštvu dobil Tour, a mislim, da je vlak že odpeljal in bo slovenski šampion iskal drugačne možnosti. A pustimo se presenetiti in kako se bo zgodba razvila v naslednjih mesecih,” je prvi radijski novinar za kolesarstvo Tominec bližju mnenju, da je Roglič po dogodkih na minuli Dirki po Španiji bližje odhodu kot obstanku.

“Kje pa. Sepp Kuss je ekstremno dober hribolazec in je bil ekstremno dober na letošnji Vuelti ter je zato lahko branil vodstvo. Izjema, ki se lahko ponovi na vsake toliko let,” je Črmelj prepričan, da zaradi Kussove zmage vseeno ne bo prišlo do trenda, kjer bi pomočniki redno prihajali do priložnosti za velike zmage tudi na tritedenskih dirkah.