in

Cvar: Promet je ključnega pomena za gospodarstvo in družbo, zato mu dajmo mesto, ki mu pripada

Foto: OZS

Predsednik sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) Peter Pišek je v nagovoru med drugim poudaril pomanjkanje delovne sile in predolge postopke pri pridobivanju delovnih dovoljenj, so sporočili z OZS-ja.

Potrebujemo ustrezno infrastrukturo, tretjo razvojno os, četrti vozni pas. Zahtevamo takojšnjo umestitev logistične infrastrukture ob avtoceste, digitalizacijo Luke Koper,” je nanizal Pišek in poudaril, da bi šla gospodarska rast navzgor, če bi znali bolje izkoristiti geostrateško lego Slovenije.

Milan Slokan z Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je po poročanju Radia Slovenija dejal, da manjka približno 5000 poklicnih voznikov, zato bi tujcem delovna dovoljenja morali izdajati na zaupanje, preverjanja in morebitni preklici pa bi bili del naknadnih postopkov.

Prevozniki se zavzemajo tudi za poostritev inšpekcijskih in policijskih nadzorov na avtocestah, predpise največkrat kršijo tuji vozniki, zato ti predstavljajo nelojalno konkurenco, velik izziv je tudi gneča.

Predsednik OZS-ja Blaž Cvar je dodal, da je promet ključnega pomena za gospodarstvo in družbo, pomemben dejavnik razvoja in obstoja sodobnih gospodarstev. “To poudarja tudi Evropska unija. Zato mu dajmo mesto, ki mu pripada,” je dejal Cvar.

Rahljanje pri delovnih dovoljenjih za tujce

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je prav tako poudarila pomen prevozništva. “Če ste gospodarstvo srce, ste prevozniki ožilje gospodarstva. Tega se zavemo šele, ko na policah ni izdelkov, ki jih potrebujemo za svoje življenje. Na našem ministrstvu se trudimo za zmanjšanje nelojalne konkurence in za povečanje vaše konkurenčnosti,” je po navedbah OZS-ja dejala Bratušek in dodala, da ve, da z vsemi odločitvami niso zadovoljni, a da je ključno, da iščejo kompromis.

Za Radio Slovenija je Bratušek povedala, da dve soglasji za širitev v tretji pas iz smeri Primorske in Štajerske pred Ljubljano čakata na presojo vplivov na okolje, ampak da bo tudi takrat, ko se bo to delalo, gneča na avtocestah, tako da to niso rešitve z danes na jutri.
Dodala je, da vlada dela prve korake pri rahljanju postopkov za izdajo delovnih dovoljenj za tujce, in sicer za sanacije posledic nedavnih poplav.

Na srečanju, ki ga šesto leto organizirata prevozniški sekciji pri OZS-ju in GZS-ju, udeležuje pa se ga približno 2000 prevoznikov in njihovih družinskih članov, zbirajo tudi denar za ustanovo za humanitarno pomoč obrtnikom, prek katere bodo pomagali obrtnikom, prizadetim v poplavah.