in

Dan zmage v Rusiji, ki bo spet razkazovala svojo moč: “Vrnilo se je staro zlo”

Današnji dan zmage nad nacizmom je drugi v času ruske invazije na Ukrajino, ki poteka od februarja lani. In Rusija bo, čeprav bolj skromno kot sicer, spet pokazala svojo vojaško moč. Pride tudi Putin. Je pa odločno sporočilo agresorski državi ob tej priložnosti Rusiji poslal tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.


9. maj, dan zmage nad nacizmom, ki ga (kot dan Evrope) praznuje tudi Evropska unija, je za Rusijo še posebej pomemben. Tradicionalno na ta dan v Moskvi poteka velika vojaška parada, parade pa so organizirane tudi drugod po državi.

Ukrajina

A danes, na 78. obletnico zmage, bo v Moskvi predvidoma manj pompozno, kot je bilo doslej. Potem ko so minuli teden nad Kremljem v ruski prestolnici sestrelili drona, ki naj bi skušala izvesti atentat na ruskega predsednika Vladimirja Putina, ruske oblasti namreč skrbijo varnostne razmere, poroča spletni časopis The Moscow Times s sedežem na Nizozemskem.

Senco letošnjih praznovanj za Moskvo prav tako predstavlja težko pričakovana ukrajinska protiofenziva, ki naj bi se kmalu začela. Tudi precejšen del ruske vojske, ki bi sicer lahko sodeloval na paradah (oziroma na osrednji paradi v Moskvi), je trenutno na bojiščih v Ukrajini. Bo pa na paradi v ruski prestolnici, enako kot lani, ko je vojna v Ukrajini že potekala, sodeloval predsednik Putin, je po navedbah STA sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Dan pred današnjim dnevom zmage je Rusija znova napadle tarče po Evropi. Več v prispevku Svet čaka ukrajinsko protiofenzivo, a prihajajo tudi svarila.

Vladimir Putin
PROFIMEDIA

Kaj bo letos drugače?

Tradicionalni pohod “nesmrtnega polka”, ki običajno poteka po paradi, je bil zaradi varnostnih pomislekov po besedah Peskova že odpovedan. Možno je, da bo odpovedan tudi šov s preleti letal, ki ga v Moskvi ni bilo niti lani, ko naj bi bil razlog za to slabo vreme, še piše STA.

princesa Charlotte, Kate Middleton, kronanje
vročina, jugovzhodna azija

Parade so bile doslej odpovedane v več kot 20 ruskih mestih, tudi po Sibiriji, ki leži daleč od bojišč v Ukrajini. Prav tako je na več območjih po Rusiji prepovedana uporaba brezpilotnih letalnikov, saj so bili ti v zadnjem času uporabljeni za napade na tarče v Rusiji.

Priprave na dan zmage so bile v luči zahtevnejših varnostnih razmer po navedbah The Moscow Times tema konzultacij Putina in ruskega varnostnega sveta, Rdeči trg v Moskvi, kjer se parada v ruski prestolnici odvija, pa je zaprt že skoraj dva tedna.

Parada
Parada v Sankt Petersburgu 9. maja lani (PROFIMEDIA)

Kot povzema omenjeni časopis, Moskva na dan zmage, ki je državni praznik, tradicionalno predstavlja svojo vojaško moč in spodbuja domoljubje. V tem pogledu naj tudi današnja parada ne bi bila izjema.

“Njihov cilj bo predstaviti rusko vojsko kot zdravo, kot da zgleda ‘normalno’ – medtem ko so njeni deli zelo poškodovani,” je za The Moscow Times povedala Dara Massicot, ruska vojaška strokovnjakinja pri ameriški organizaciji RAND Corporation. Opozorila je, da se bo sicer manko enot, ki se borijo v Ukrajini, opazil predvsem na regionalnih paradah.

Moskva
PROFIMEDIA

Sporočilo predsednika Zelenskega

Medtem ko Rusija vztraja, da se v Ukrajini bori proti nacizmu, pa je nasprotno predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski v nagovoru 8. maja komentiral, da se je vrnilo “staro zlo”, ki ga tokrat izvaja “moderna Rusija” in ki da stremi k istim ciljem kot nacizem – “zasužnjevanju in destrukciji”, navaja tiskovna agencija Reuters.

Volodimir Zelenski
Aleksandra Szmigiel/REUTERS

Ob tem je sporočil, da je parlamentu v obravnavo predložil zakon, po katerem bi 8. maj v Ukrajini postal dan spomina in zmage, 9. maj pa dan Evrope oziroma dan enotnosti vseh Evropejcev, ki so porazili nacizem in bodo zmagali tudi proti tako imenovanemu ruskemu fašizmu, še dodaja Reuters.

Brezpogojna predaja nacistične Nemčije je začela veljati 8. maja ob 23.01, v Moskvi pa je bil takrat že 9. maj.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen bo ob dnevu Evrope na obisku v Kijevu, kjer se bo sestala z ukrajinskim predsednikom Zelenskim. Med obiskom bo ponovno potrdila neomajno podporo Kijevu pri soočanju z rusko agresijo, navaja STA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.