in

Dirka za VN Miamija, Miami

Sergio Perez ima danes odlično priložnost, da zavzame vrh skupnega seštevka za svetovno prvenstvo. Foto: Reuters
Kvalifikacije:             
 1. S. PEREZ   Red Bull   1:26,841
 2. F. ALONSO   Aston Martin  +0,361
 3. C. SAINZ   Ferrari     0,508
 4. K. MAGNUSSEN Haas      0,926
 5. P. GASLY   Alpine     0,945
 6. G. RUSSELL  Mercedes    0,963
 7. C. LECLERC  Ferrari     0,020
 8. E. OCON    Alpine     0,094
 9. M. VERSTAPPEN Red Bull  brez časa
10. V. BOTTAS   Alfa Romeo brez časa

Lani je Miami osvojil Max Verstappen (Red Bull), kljub temu, da si je v kvalifikacijah ‘pole’ priboril Charles Leclerc s ferrarijem. Monačan se je moral na koncu zadovoljiti z drugim mestom, tretji je bil njegov moštveni kolega, Španec Carlos Sainz mlajši.

Tokrat je v najboljšem položaju Verstappnov moštveni tekmec Sergio Perez, ki je v soboto postvil najhitrejši čas, v prvo vrsto se je uvrstil Fernando Alonso (Aston Martin). Druga štartna vrsta je tokrat pripadla Sainzu in Kevinu Magnussenu (Haas), tretja Francozu Pierru Gaslyju (Alpine) in Georgeu Russllu (Mercedes).

Leclerc je osvojil šele 7. mesto, boljšega časa ni utegnil postaviti, saj je zdrsnil s steze in razbil svoj dirkalnik v zaščitni ogradi. Njegova napaka pa je tudi pomenila, da so zadnji del kvalifikacij predčasno končali in posledično je brez zadnjega hitrega poskusa ostal še svetovni prvak Verstappen (Red Bull), ki je kvalifikacije sklenil na 9. mestu.

Sergio Perez je suvereno zaprl pot Fernandu Alonsu na štartu in zadržal vodstvo. Foto: Reuters

Sergio Perez je suvereno zaprl pot Fernandu Alonsu na štartu in zadržal vodstvo. Foto: Reuters

Perez zadržal vodstvo, Verstappen hitro marširal v ospredje
Perez je na štartu šolsko zaprl Alonsa in zadržal vodilni položaj, medtem ko je Pierre Gasly (Alpine) hitro švignil mimo Kevina Magnussena (Haas) in zasedel 7. mesto. Verstappen, ki je kvalifikacije končal na zanj zelo skromnem 9. mestu, je prvi krog odpeljal relativno mirno, zadržal svoj položaj, nato pa začel pohod proti vrhu. Za potezo dirke je poskrbel v štartno-ciljni ravnini 4. kroga, ko je zapeljal za Magnussena in Charlesa Leclerca (Ferrari). Slednja sta se spustila v boj za 6. mesto, kar je Nizozemec izkoristil in s pomočjo sistema DRS prehitel oba. V naslednjih krogih je nadaljeval odlično vožnjo, v 15. krogu je opravil še z Alonsom in začel lov na Pereza, ki je imel prednost dobrih treh sekund. Dirkača Red Bulla sta dirkala z različnimi strategijami, Perez je imel na svojem dirkalniku srednje trde gume, Verstappen najtršo različico.

Red bulla zamenjala položaja po Perezovem postanku
Verstappen, ki je imel že precej načeto sprednjo levo gumo, je vodstvo prevzel na začetku 21. kroga, ko je v bokse po svež komplet gum zapeljal Perez. Mehičan se je na stezo vrnil na četrto mesto, za Estebana Ocona. V pričakovanju postanka moštvenega kolega je moral urno nanizati nekaj hitrih krogov, da zaostanek ne bi zrasel na več kot 17 sekund, kolikor so dirkači v povprečju izgubili s postankom. To mu je tudi uspelo, zaostanek je stopil celo pod 15 sekund.

Zmagovalec odločen v 48. krogu?
Verstappen je vendarle moral zaviti v bokse, na stezo se je vrnil za Pereza, a ker je imel povsem sveže (srednje trde) gume, je zelo hitro stopil zaostanek, se z moštvenim tekmecem spustil v boj in znova prevzel vodstvo v 48. krogu. Dirka je bila tako rekoč odločena, svetovni prvak je še enkrat dokazal, da mu trenutno med motošportno elito ni para. V 49. krogu je za nameček odpeljal še najhitrejši krog.

Dirka za VN Miamija, Miami

# Dirkač Moštvo Čas
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Odstop:
Najhitrejši krog: