in

Državni proračun je imel v prvih devetih mesecih 765 milijonov evrov primanjkljaja

Foto: Pixabay

Fiskalni svet je v svoji publikaciji Mesečna informacija navedel, da je bil proračunski primanjkljaj v devetih mesecih, sicer brez upoštevanja neposrednega učinka različnih interventnih ukrepov, manjši in je znašal je 57 milijonov evrov.

Gibanja v državnem proračunu so bila v prvih devetih mesecih slabša kot v primerljivem obdobju lani. Prihodki po lanski visoki rasti praktično stagnirajo, rast “očiščene” porabe pa se nadaljuje. Rast je letos ob spremenjeni strukturi sicer nekoliko nižja kot v istem obdobju lani, a ostaja precej visoka, kar je v večini posledica višje rasti odhodkov za stroške dela zaradi lani jeseni sklenjenega dogovora,” so navedli v fiskalnem svetu.

Devetmesečna realizacija potrjuje oceno o nadaljevanju nerealističnega proračunskega načrtovanja, ki lahko predstavlja neustrezno podlago za visoko zastavljeno raven izdatkov v prihodnjih letih in ponuja možnosti za neracionalno porabo javnih sredstev, opozarja fiskalni svet.

Proračunski primanjkljaj je tako znašal 765 milijonov evrov. Fiskalni svet še naprej opozarja na nerealistično proračunsko načrtovanje.