in

EBRD ostaja pri enaki napovedi rasti slovenskega BDP-ja, letos naj bi zrasel za 1,5 odstotka

Foto: Shutterstock

Potem ko se je slovensko gospodarstvo po močno navzdol popravljeni oceni statističnega urada lani okrepilo za 2,5 odstotka, je nastopilo obdobje še šibkejše rasti, ki je v prvem polletju dosegla 1,1 odstotka, ugotavlja EBRD.

Umirjanje je posledica tako šibkejše zasebne porabe, do katere prihaja zaradi visoke inflacije in kljub krepki rasti plač, kot ohlajanja rasti izvoza. Nazadovanje izvoza pa je na drugi strani okrepilo pozitiven učinek zunanje trgovine na BDP. Rast krepijo tudi investicije, ki so medletno večje za okoli desetino, navaja EBRD.

Banka izpostavlja tudi uničevalne avgustovske poplave, ki so povzročile milijardno škodo in vlado primorale v spremembo javnofinančnih prioritet, še posebej v 2024. Ob tem omenjajo že napovedano pomoč posameznikom, podjetjem in občinam ter tudi sprejete podlage za uvedbo solidarnostnega prispevka za financiranje obnove.

Čeprav EBRD ostaja pri napovedih za letošnjo 1,5-odstotno rast slovenskega BDP-ja, pa ob tem opozarja, da je ocena povezana s precej tveganji. Pri pričakovanjih za 2,3-odstotno krepitev gospodarske dejavnosti v 2024 pa banka navaja, da bi se lahko ta številka zvišala, saj se bodo investicije ob sočasnem delovanju več evropskih finančnih mehanizmov in dejavnikov najverjetneje še okrepile.

Slovenska gospodarska rast bo, če se bodo napovedi uresničile, precej nad tisto za celotno regijo srednje Evrope in pribaltskih držav. EBRD namreč za članice iz tega dela Evrope še naprej napoveduje le 0,5-odstotno rast BDP, kar je posledica šibkejših gibanj v razvitih zahodnoevropskih državah, na katera so gospodarstva iz te regije močno vezana, ter visoke inflacije in naraščajočih obrestnih mer.

Naj bi se pa gibanja izboljšala v drugi polovici tega leta in potem ob krepitvi naložb na podlagi kohezijskih sredstev tudi v 2024. Za prihodnje leto tako EBRD regiji napoveduje 2,5-odstotno rast. Napovedi glede na majske ocene pa so za večino držav slabše.

Za celotno regijo, kjer deluje, je EBRD napoved rasti za letos popravil za 0,2 odstotne točke na 2,4 odstotka, za prihodnje leto pa znižala za 0,2 odstotne točke na 3,2 odstotka.

Brez večjih sprememb na Zahodnem Balkanu

V regiji Zahodnega Balkana večjih sprememb napovedi ni, z izjemo popravka navzdol za 0,5 odstotne točke, ko gre za letošnjo rast v BiH. Letos naj bi gospodarska rast v tej regiji dosegla od 1,5 odstotka v BiH in 1,8 odstotka v Srbiji do 3,5 odstotka na Kosovu in v Črni gori.

Prihodnje leto bo rast krepkejša in naj bi v vseh državah iz regije dosegla vsaj tri odstotke.
Turško gospodarstvo naj bi se letos okrepilo za 3,5 odstotka, kar je odstotno točko več od majskih ocen. Za prihodnje leto EBRD ostaja pri tri odstotni napovedi.

Rast BDP/objava 2023 2024 2025
Umar/september 2023 1,6 odstotka 2,8 odstotka 2,5 odstotka
Banka Slovenije/ junij 2023 2 odstotka 2,2 odstotka 2,2 odstotka
Evropska komisija/maj 2023 1,2 odstotka 2,2 odstotka /
OECD/ junij 2023 1,5 odstotka 2,6 odstotka /
EBRD/september 2023 1,5 odstotka 2,3 odstotka /
IMF/ april 2023 1,6 odstotka 2,1 odstotka /