in

ECB bo spet dvignila obrestne mere, vendar za manj kot v zadnjih šestih primerih

Svet Evropske centralne banke bo po pričakovanjih še sedmič zvišal obrestne mere v evrskem območju. Po napovedih bo dvig manjši kot v preteklih šestih primerih in naj bi znašal 0,25 odstotne točke. Kljub umiritvi dinamike bi se s tem nadaljeval rekorden niz zaostrovanja denarne politike.

Od julija lani je svet osrednje evrske denarne ustanove obrestne mere skupno zvišal za 3,5 odstotne točke, kar je rekordna dinamika v zgodovini območja skupne valute.

V primeru današnjega dviga za 0,25 odstotne točke bo osrednja obrestna mera za operacije glavnega refinanciranja s 3,75 odstotka tako spet najvišja po oktobru 2008. Depozitna obrestna mera, ki je bila pred lanskim julijem dolgo časa v negativnem območju, pa bo pri 3,25 odstotka.

Svet ECB si z dvigovanjem obrestnih mer in postopnim umikom kriznih programov odkupov vrednostnih papirjev prizadeva obrzdati inflacijo v evrskem območju, ki kljub umiritvi v zadnjih mesecih ostaja zgodovinsko gledano zelo visoka. Dodaten argument za vnovičen dvig so tako ponudili zadnjih podatki evropskega statističnega urada Eurostat.

Po teh se je letna inflacija aprila malenkost okrepila in dosegla sedem odstotkov. Čeprav je jedrna inflacija, torej tista brez cen energije in hrane, zdrsnila z marčnega rekorda na 5,6 odstotka, pa so to še vedno številke, ki pri skrbnikih evrske denarne politike povzročajo veliko nelagodje.

nepremičnine
Federal Reserve

Napovedujeta se še dva dviga

Po drugi strani zaostrovanje pogojev financiranja za zdaj ni povzročilo večjega nazadovanja gospodarske dejavnosti. Ta se je sicer močno umirila, a ob razmeroma ugodnem poteku, ko gre za energetsko krizo, in postopnem popuščanju pritiskov v dobavnih verigah so zadnji podatki in napovedi za gibanje BDP ugodnejši od predhodnih pričakovanj.

Svet ECB je sicer pri usmeritvah glede nadaljnjih ukrepov v zadnjih mesecih prešel od izrecnega napovedovanja novih dvigov na dikcijo, da bodo sklepi odvisni od tekočih podatkov. Analitiki po oceni Bloomberga pričakujejo, da bosta tokratnemu dvigu zelo verjetno sledila še dva zaporedna dviga po 0,25 odstotne točke, nato pa naj bi vsaj do konca leta obrestne mere ostale na doseženih ravneh.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.