in

Edo najdražjih mest na svetu je zvišalo minimalno plačo. Za vsega 32 centov.

Hongkong je eno najdražjih mest na svetu, kjer denimo za parkirišče, če ga želite imeti v svoji lasti, lahko odštejete tudi milijon dolarjev. Minimalna plača, ki se tam meri v vrednosti urne postavke, se v Hongkongu usklajuje vsaki dve leti, a je bila zdaj zaradi covida od leta 2021 zamrznjena. V ponedeljek so jo po treh letih uskladili in jo dvignili za vsega 32 centov na uro. In čeprav je to izzvalo precejšnje ogorčenje, na ulicah ni bilo skorajda nikogar. Zakaj ne?

Če bi v preteklosti ob tako naglo naraščajočih življenjskih stroških oblasti v Hongkongu minimalno plačo, ki se tam meri v vrednosti urne postavke, po triletni zamrznitvi zvišali za vsega 32 centov na uro, bi ulice množično preplavili protestniki.

Jugoslovanski dinar

Če ne prej, bi šli ljudje na ulice ob 1. maju, mednarodnem prazniku dela. A v ponedeljek, ko so oblasti “popravile” minimalno urno postavko, jih je bilo komajda za vzorec. Mirno so stali in držali transparente, na katerih je bil vljudni napisi, kot je denimo: “Mi mislimo, da je to nesprejemljivo.”

Razlog, da protestov ni bilo, je skoraj gotovo leta 2020 sprejeti zakon o nacionalni varnosti, ki pod oblastjo Kitajske omogoča rigorozno ukrepanje zaradi izdajstva, odcepitve, prevrata, terorizma, sodelovanja s tujimi silami in tudi upora. Zakon je stopil v veljavo kljub številnim mednarodnim kritikam in ko so ga oblasti lahko uporabile prvič – bilo je na protestih proti vrnitvi Hongkonga Kitajski – so aretirali 180 ljudi.

Po novem je najnižja urna postavka v Hongkongu vredna 5,1 ameriškega dolarja (kar je 4,65 evra). Do zdaj je bila 4,78 dolarja. In čeprav je na minimalni plači tam zelo malo zaposlenih, le dobra dva in pol odstotka, se po besedah aktivistov razlika med povprečno in minimalno plačo preveč  povečuje.

Tovarna avtomobilov
Perutnina Ptuj

Ljudi pa moti tudi to, da je Hongkong po zadnjih podatkih četrto najdražje mesto na svetu (četrto mesto si deli z Los Angelesom, še dražja pa so New York, Singapur in Tel Aviv), a imajo drugje občutno višje minimalne urne postavke. V New Yorku znaša 13,68 evra, v Los Angelesu 15,3 evra, v Tel Avivu vsaj 7,54 evra.

Ob tem pa se je hrana v Hongkongu med decembrom 2019 in istim mesecem lani podražila za sedem odstotkov, za 11 odstotkov pa so zrasle tudi cene energentov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.