in

EP zadnja možnost za vstop v olimpijske kvalifikacije za Pariz 2024

Nemško ligaško tekmovanje je še vedno osrednje dogajanje, ki ga večina rokometnih zanesenjakov spremlja najbolj podrobno. Morda kje drugje v rokomet vlagajo še več sredstev, ampak v Nemčiji je prav vsaka rokometna tekma najvišjega razreda, pa tudi nekoliko nižjega, pravi športni praznik iz tedna v teden, iz meseca v mesec in v tem ciklu naprej.

Šest mest bo gostilo prvenstvo. Finale bo razumljivo v Kölnu, kjer iz leta v leto dobivamo najboljšo evropsko klubsko zasedbo. In čez dober mesec bo temu znova tako. Med mesti prireditelji prvenstva morda najbolj izstopa München, ki ni bil nikoli središče nemškega rokometnega dogajanja. Se je pa rokomet v tej obliki kot ga poznamo zdaj, pred pol stoletja, prav v bavarski metropoli vrnil v olimpijsko družino. Preostali gostitelji so Berlin, Manheim, Hamburg in Düsseldorf. V slednjem bodo že naslednjo sredo izvedli tudi žreb predtekmovalnih skupin. Obenem pa bo na stadionu v tem mestu tudi otvoritvena tekma, kjer pričakujejo 50.000 obiskovalcev, kar bo nov rekord spremljanja rokometa na eni tekmi. 80 odstotkov vstopnic je že prodanih, pa žreba niti še ni bilo.

Sorodna novica
Slovenci prvo mesto potrdili z zmago nad Kosovci

Šest reprezentanc udeleženk že ve, kje bodo odigrale uvodni del prvenstva. Štiri reprezentance tudi že vedo v katerem kakovostnem bobnu se bodo znašle na žrebu. Tri najboljše reprezentance z zadnjega prvenstva Švedska, Španija in Danska bodo tako v bobnu najbolj kakovostnih ekip. Tri jim bodo v naslednjih dneh še dodali. Izbrane bodo med reprezentancami, ki so v kvalifikacijah v svojih skupinah osvojile prvo mesto. Med temi je tudi Slovenija, ki se je na prvenstvo uvrstila že po štirih tekmah drugega dela predtekmovanja. Tako hitro, kaj takega Slovencem na poti na Evropsko prvenstvo pred tem še nikdar ni uspelo. Zanimivo pri vsem je, da bo Nemčija v drugem kakovostnem bobnu, kjer ji bo družbo delalo preostalih pet najbolje uvrščenih reprezentanc v včeraj končanih kvalifikacijah.

V Nemčiji bodo prvič na prvenstvu nastopile reprezentance Ferskih otokov, Grčije in Gruzije. Slednji je ta podvig uspel z zaključno zmago pri Madžarski. Vse omenjene reprezentance so bile med štirimi najboljšimi tretjimi v skupinah, kjer se je na koncu znašla tudi krvnica Slovenije na zadnjem Evropskem prvenstvu Črna Gora. Za več kot polovico reprezentanc pa bo prvenstvo v Nemčiji zadnja možnost za vstop v olimpijske kvalifikacije za Pariz 2024. Tudi za Slovenijo.

Slovenci so svojo udeležbo potrdili že po četrti tekmi kvalifikacij, ki so jih včeraj v Velenju zaključili z novo zmago s Kosovom s 33:28.