in

Etapa za nazdravljanje najboljšim; drugo leto začetek dirke v Lizboni

Sepp Kuss je bil zraven ob vseh šestih zmagah Jumba Visme na največjih etapnih dirkah (tri Vuelte Rogliča, dva Toura Vingegaarda in en Giro Rogliča), danes pa je dočakal svoj dan in bo prvič dobil eno od treh tritedenskih dirk, s čimer bo postal tudi drugi Američan z zmago na Vuelti po Chrisu Hornerju (2013). Foto: EPA

Zadnja etapa, kjer bo šlo le za nazdravljanje najboljšim in na koncu za festival sprinterjev, se bo začela na hipodromu Zarzuela ob 17.19 in se po devetih krogih v središču Madridu končala okoli 20. ure.

Sorodna novica
Kuss, Vingegaard in Roglič objeti v cilj za potrditev popolne zmage čebel

Na zmagovalnem odru skupnega seštevka bosta ob Seppu Kussu še dva člana Jumba Visme: Jonas Vingegaard in Primož Roglič, ki bo trem zmagam na Vuelti dodal še tretje mesto.

Jumbo Visma je prva ekipa, ki bo v enem letu dobila vse tri tritedenske preizkušnje, potem ko je Roglič zmagal na Dirki po Italiji, Vingegaard pa na Dirki po Franciji.

Kuss je rdečo majico vodilnega oblekel po osmi etapi, nato je odlično opravil kronometer in prednost zadržal tudi na dolgih in strmih klancih, kot sta bila Tourmalet in Angliru.

Vuelta se bo drugo leto začela na Portugalskem
Lizbona bo 18. avgusta drugo leto gostila uvodno etapo 79. Dirke po Španiji, na Portugalskem pa bosta sledili še dve etapi, so pred zadnjo etapo potrdili prireditelji. Uvodna etapa bo vožnja na čas z začetkom v Lizboni in ciljem v Oeirasu. Od Cascaisa se bo naslednji dan karavana peljala proti Ouremu. Tretja etapa pa bo potekala med Louso in Castello Branco.

Leta 1997 se je prvič zgodilo, da se je Vuelta a Espana začela v tujini in to ravno v Lizboni, ki bo poleti 2024 gostila peti veliki start boja za rdečo v tujini. Lizboni 1997 so sledili Assen 2009, Nimes 2017 in Utrecht 2022. La Vuelta 24 se bo tradicionalno zaključila v Madridu v nedeljo, 8. septembra. Celotna trasa bo predstavljena ob prelomu leta.

“Roglič je naš kralj in kralja je težko izpustiti”

78. Vuelta bo še dolgo burila duhove, vse bolj je v ospredju vprašanje, ali bo Primož Roglič (ni skrival nestrinjanja, da so ekipni šefi na koncu določili končni vrstni red na letošnji Dirki po Španiji) odšel iz Jumba Visme. Richard Plugge je na vprašanje TV Slovenija, kako komentira vse glasnejše govorice o močnem zanimanju več ekip za Rogliča, odgovoril: “Nič ne vem o govoricah … Rad imam Primoža. Že dolgo je v ekipi. Z Dylanom (Grönewegnom) sta prinesla zmage v ekipo, zaradi česar je za nas izredno pomemben. Kaže, da je pravi vodja in močna osebnost. Zato je z nami in zato upamo, da bo z nami ostal še dolgo.”

Veliko govoric o morebitnem odhodu Rogliča

Sorodna novica
Richard Plugge si želi obdržati Rogliča še dolgo

Za GCN, ki je del skupine Discovery/Eurosport, je Plugge podal zanimive odgovore na isto temo. Ali torej lahko Roglič zamenja ekipo? “Nihče ni pristopil do nas. Roglič je naš kralj, kar sem že pisal v preteklih sporočilih, in tako je še vedno. Zmagal je v skupni razvrstitvi prav na vseh letošnjih dirkah, razen na tej, in letos je nabral 15 zmag. Zakaj bi razmišljali, da bi ga spustili drugam? Roglič je naš kralj in kralja je težko izpustiti.”


78. DIRKA PO ŠPANIJI

Zadnja, 21., etapa: Hipodromo de la Zarzuela–Madrid, 101,5 km

Zadnja etapa je povsem ravninska, skoraj zagotovo bo zmagovalca etape odločil sprint glavnine, medtem ko v skupnem seštevku ni pričakovati sprememb. Foto: Organizator

Zadnja etapa je povsem ravninska, skoraj zagotovo bo zmagovalca etape odločil sprint glavnine, medtem ko v skupnem seštevku ni pričakovati sprememb. Foto: Organizator

Skupni vrstni red po 20. etapi

 1. S. KUSS      ZDA  74:23:42 
 2. J. VINGEGAARD   DAN   +0:17 
 3. P. ROGLIC     SLO    1:08 
 4. J. AYUSO      ŠPA    3:44 
 5. M. LANDA      ŠPA    4:03 
 6. E. MAS       ŠPA    4:14 
 7. A. VLASOV     RUS    8:19 
 8. C. UIJTDEBROEKS  BEL    8:26 
 9. J. ALMEDIA     POR   10:08 
 10. S. BUITRAGO    KOL   12:04 
 11. S. CRASS      BEL   14:30 
 12. R. EVENEPOEL    BEL   17:10 
 ...                  
 38. J. TRATNIK     SLO  1:57:16 
134. D. NOVAK      SLO  4:03:15 
135. M. GOVEKAR     SLO  4:05:08