in

EU in Nemčija zavrnili možnost normalizacije odnosov s Sirijo

Evropska unija in Nemčija sta zavrnili možnost diplomatskega zbliževanja s Sirijo kljub njeni nedeljski vrnitvi v Arabsko ligo. Nemško zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da ni podlage za normalizacijo odnosov s sirsko vlado, medtem ko so v Bruslju zatrdili, da se stališče EU do te države ni spremenilo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sirska vlada pod vodstvom predsednika Bašarja al Asada še naprej vsakodnevno grobo krši človekove pravice lastnega ljudstva in blokira politični proces, je v Berlinu povedal tiskovni predstavnik nemškega zunanjega ministrstva. “V zvezi s tem se žal ni spremenilo nič, kar bi nam omogočilo, da podpremo obnovi ali odpravo sankcij,” je dejal in dodal, da z vidika Nemčije “Sirija trenutno ne izpolnjuje nobenega od predpogojev za dostojno vrnitev beguncev”.

Stališče EU glede Sirije se ni spremenilo, pa je danes v Bruslju zatrdil tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika unije Josepa Borrella. Kot je ob tem pojasnil, to pomeni, da do normalizacije odnosov, obnove in odprave sankcij ne bo prišlo, dokler sirska vlada ne stori “pomembnega premika pri odpravi razlogov” za sankcije.

“Že ta teden bomo z državami članicami na ustrezni ravni ponovno razpravljali o najnovejši odločitvi Arabske lige in morebitnih posledicah tudi za nas,” je še dodal.

Zunanji ministri držav Arabske lige so v nedeljo na srečanju v egiptovskem Kairu sprejeli odločitev za ponovno včlanitev Sirije v organizacijo. Ta je bila iz 22-članske lige izključena leta 2011 po nasilnem ukrepanju Asadovega režima proti udeležencem protestov, na katerih so Sirci zahtevali demokracijo in ki je kasneje vodilo k še vedno trajajoči vojni v tej državi. V odgovor na zatiranje sirskih oblasti je EU proti Damasku uvedla vrsto sankcij.

Raka

V vojni v Siriji, ki traja že od leta 2011, je sicer doslej umrlo že več kot 350.000 ljudi, več kot 14 milijonov pa jih je razseljenih. Po podatkih Združenih narodov več kot 90 odstotkov prebivalcev države živi pod pragom revščine.

Dodatno je razmere poslabšal uničujoč potres v začetku februarja, ki je prizadel jugovzhod Turčije in severozahod Sirije. V tem delu države, ki je pod nadzorom upornikov, je namreč terjal okoli 6.000 smrtnih žrtev in povzročil obsežno materialno škodo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.