in

EU objavil razpis za 36.000 brezplačnih železniških vozovnic za mlade

Foto: Pixabay

Prijave na evropskem mladinskem portalu zbirajo do prihodnje srede, prijavijo pa se lahko mladi iz vseh članic EU-ja in držav, pridruženih programu Erasmus+.

Poleg teh se na razpis tako lahko prijavijo tudi leta 2005 rojeni državljani Islandije, Lihtenštajna, Severne Makedonije, Norveške, Srbije in Turčije, je sporočila Evropska komisija. Dobitniki bodo lahko v obdobju od 1. marca 2024 do 31. maja 2025 do 30 dni potovali po Evropi.

Mladi bodo lahko spoznavali pot novega evropskega Bauhausa, predstavljeno januarja letos. Po mnenju komisije je ta pobuda mladim lahko v navdih pri izbiri destinacij, obenem pa ozavešča o pomenu in skrbi za EU v duhu slogana “lepo, trajnostno, skupaj“.

Mladim bodo še naprej na voljo tudi lanske pobude, denimo pobuda Mladi v letu 2022 odkrivajo kulturo s pomočjo pobude DiscoverEU in kulturna pot DiscoverEU. Ta združuje različne destinacije in oblike kulture.

Dobitniki vozovnic bodo lahko obiskali evropske prestolnice kulture, destinacije na Unescovem seznamu svetovne dediščine, območja z znakom evropske dediščine in kraje, ki so prejeli nagrado za dostopno mesto.

Pred odhodom se bodo lahko udeležili informativnih izobraževanj, med potovanjem pa izkoristili prednosti kartice popusta za javni prevoz, kulturne prireditve, nastanitev, hrano, šport in druge storitve, ki so na voljo v upravičenih državah.

Evropska komisija je pobudo DiscoverEU začela izvajati junija 2018. Od takrat se je za 248.000 razpoložljivih vozovnic prijavilo več kot milijon kandidatk in kandidatov.