in

EU uveljavil pravila o zaščiti žvižgačev, a Slovenija direktive (še) ni prenesla

Foto: EPA

Nova direktiva zagotavlja učinkovite in široko dostopne kanale poročanja ter močno zaščito žvižgačev, ki delajo v javnem in zasebnem sektorju po vsem EU-ju, so sporočili iz Bruslja.

Med drugim pa zajema številna ključna področja politike EU-ja: od boja proti pranju denarja, varstva podatkov, zaščite finančnih interesov EU, varnosti hrane in izdelkov do javnega zdravja, varstva okolja in jedrske varnosti.

Jourova: Igrajo ključno vlogo pri obrambi javnega interesa

Žvižgači so pogumni ljudje, ki si upajo razkriti nezakonite dejavnosti. Novi zakon jim bo pomagal, da to storijo varno,” je povedala podpredsednica Evropske komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova.

Zakaj je Slovenija zavrla večjo pravno zaščito žvižgačev, ki jo je zapovedal EU?

Po mnenju Evropskega komisarja za pravosodje Didier Reynders pa igrajo ključno vlogo pri obrambi javnega interesa. “S tem, ko razkrivajo nezakonite dejavnosti, pogosto ogrožajo svoj ugled, kariero in preživetje. Nova pravila ustvarjajo evropski prostor, kjer se bodo žvižgači počutili varno, da spregovorijo o kršitvah, ki ogrožajo javni interes, ne da bi se bali maščevanja za svoj pogum,” je dejal.

Vse države članice, ki še niso zagotovile prenosa evropske direktive v državno zakonodajo, je pozval, naj to storijo brez nadaljnjega odlašanja.

Za države, ki ne bodo sprejele direktive, pravni ukrep

Če države članice ne bodo izpolnile svojih obveznosti, bo Evropska komisija brez oklevanja sprejela pravne ukrepe za uveljavljanje skladnosti s pravili, so še sporočili iz Bruslja.

Med državami, ki direktive še niso prenesle v svoj pravni red, je tudi Slovenija.

Transparency International (TI) Slovenia je prejšnji teden pozval vse politične akterje, da se z besedami in dejanji zavežejo h kakovostni zaščiti žvižgačev.

Če bomo že zamudili rok, ne smemo zamuditi priložnosti, da sprejmemo zakon, ki bo presegal direktivo, bo kakovosten in bo nudil celostno zaščito žvižgačem,” je dejal začasni predsednik TI Slovenia Samo Bardutzky.

Predlog zakona o zaščiti prijaviteljev oziroma žvižgačev je bil po navedbah ministrstva za pravosodje sicer že poslan v strokovno in medresorsko usklajevanje.