in

Eva Terčelj za konec SP-ja Sloveniji priveslala bron

Eva Terčelj se veseli bronaste medalje. Foto: Nina Jelenc

Eva Terčelj, nekdanja slalomska svetovna prvakinja, si je na SP-ju 2023 na najboljši možen način zacelila rane, ki jih je dobila, ko je v slalomu izpadla že po kvalifikacijah. Osvojila je bron v kajakaškem krosu.

Polfinalni nastop Eve Terčelj

31-letna Slovenka je na štartu finalne vožnje nekoliko zaspala, na sredini proge se je prebila na tretje mesto, ki ga je ohranila do konca. Gre za enega največjih uspehov Slovenke v njeni karieri in največji uspeh slovenske kajakaške reprezentance v omenjeni disciplini na SP-jih.

Terčelj je v četrtfinalu pometla s konkurenco, v polfinale se je uvrstila zanesljivo. Tam Slovenka ni najbolje odpeljala prvega dela, a po tem, ko se je Italijanka Stefanie Horne prevrnila in padla iz čolna, je Eva zasedla drugo mesto, ki ji je prinesel veliki finale.

Finalna vožnja Eve Terčelj, ki je osvojila bron

Kuder Marušič izpadel v osmini finala
V izločilne boje se je uvrstil tudi kajakaš Vid Kuder Marušič, ki pa je po napaki in izpuščenih vratih izpadel v osmini finala. Na koncu je zasedel 30. mesto.

V moški konkurenci je do tretjega zaporednega naslova svetovnega prvaka v kajakaškem krosu prišel Britanec Joseph Clarke, ki je zmagal tudi v sobotnem finalu kajakašev v Londonu, drugi je bil Francoz Boris Neveu, tretji pa Švicar Martin Dougoud.

Preostali slovenski predstavniki v tej disciplini so obstali v kvalifikacijskih vožnjah na čas. Ajda Novak je bila 32., Eva Alina Hočevar 36., Tine Kancler 37., Žiga Lin Hočevar 39., Peter Kauzer pa je bil 69.

Končni izkupiček: tri slovenske medalje
Na svetovnem prvenstvu je Slovenija skupaj osvojila tri medalje. Poleg Terčelj so bile kanuistke bronaste v ekipni vožnji, v petek pa je navdušil Benjamin Savšek, aktualni olimpijski prvak v kanuju, ki je postal še svetovni prvak.

Za Slovenijo je to že 31. kolajna na svetovnih prvenstvih.