in

Evropski prvak proti slovenskemu: Zaksa – Merkur Maribor 2:0 (tretji niz)

V prvih minutah se je Mariboru poznala neizkušenost in evropski klubski prvaki so hitro povedli s 4:1 in držali razliko. Zaradi kopičenja napak je trener Škorc vzel minuto odmora in opozoril svoje varovance naj se sprostijo in uživajo v Ligi prvakov. In res so se Mariborčani vrnili v igro za niz in znižali na 17:18 in še imeli priložnost za izenačenje, nato pa so se igralci Zakse zbrali in dobili uvodni niz s 25:19.

Kvartet Sliwka, Kaczmarek, Semeniuk in Huber je začela neusmiljeno mleti in slovenski prvaki so občutili vso moč evropskih prvakov, ki so skozi drugi niz samo višali in višali prednost vse do 19:10. Trener kozličkev Gheorghe Cretu je nato prevetril zasedbo in spočil udarne može, kar so Mariborčani izkoristili za zmanjšanje zaostanka, tako da so drugi niz izgubili z “le” 25:18.

Foto: www.alesfevzer.com

Evropski prvak in vodilni v poljskem prvenstvu

Premierno tekmo v Ligi prvakov Merkur Maribor igra pri najuspešnejšem poljskem klubu tega tisočletja. Po osmih naslovih državnega prvaka in prav tako osmih pokalnih lovorikah je Zaksa v zadnji izvedbi CEV Lige prvakov šla vse do konca, potem ko so v finalu premagali Itas Trentino s 3:1.

Še proti Novosibirsku in Civitanovi

Maribor med elito: kot bi v nogometu združili Paris SG in Real

V skupini C čaka slovenske prvake misija nemogoče: ob evropskem prvaku sta v skupini še Lokomotiv Novosibirsk, tretjeuvrščena ekipa Rusije, in Cucine Lube Civitanova, prvak Italije in zmagovalec Lige prvakov 2019.

V že 63. izvedbi najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja v odbojki sodeluje 20 klubov iz 11 držav. Iz vsake skupine s po štirimi ekipami v četrtfinale napredujejo pet zmagovalcev in tri najboljše drugouvrščene ekipe.

Klubi in prvenstva Poljske, Rusije in Italije tudi krojijo razplet Lige prvakov v zadnjih 15 letih oziroma vse od leta 2007, ko je Friedrichsafen iz Nemčije ugnal Tours iz Francije. Od tedaj so že preboji ekip iz drugih držav med najboljšo četverico izredno redki.

Največ izkušenj z LP-jem ima prav trener

Odbojkarji Maribora na Poljskem začenjajo pomembno evropsko pot

Z igranjem v Ligi prvakov imajo pri Mariborčanih izkušnje le Žiga Donik, Uroš Pavlović (oba z ekipo ACH Volley), Filip Kovačević (Vojvodina Novi Sad) in Roland Gergye (Paris Volley, Friedrichshafen) ter trener Sebastijan Škorc, ki je kot igralec kar s tremi klubi (ACH Volley, Paris Volley in Budvanska rivijera) tudi okusil igranje v najelitnejšem evropskem tekmovanju.

Za največji slovenski uspeh je v sezoni 2009/10 poskrbel tedaj še ACH Volley Bled, ki se je prebil vse do zaključnega turnirja četverice, kjer je na koncu v Lodžu na koncu osvojil četrto mesto.


LIGA PRVAKOV (M)

Skupina C

1. KROG, danes ob 19.30:
ZAKSA KEDZIERZYN-KOZLE – MERKUR MARIBOR
2:0 (19, 18, -)

Ob 20.00:
CIVITANOVA – LOKOMOTIV NOVOSIBIRSK


Preostale tekme Maribora:
15. 12.: MERKUR MARIBOR – CIVITANOVA
11. 1.: LOKOMOTIV N. – MERKUR MARIBOR
26. 1.: CIVITANOVA – MERKUR MARIBOR
8. 2.: MERKUR MB – KEDZIERZYN-KOZLE
16. 2.: MERKUR MB – LOKOMOTIV N.


ACH Volley ekspresno do uvodne evropske zmage
Odbojkarji ACH Volleyja so na prvi tekmi 1/16 finala pokala challenge v Ljubljani premagali Barkom Kažani Lviv iz Ukrajine s 3:0 (14, 17, 13). Z 18 točkami je bil najučinkovitejši Nikola Gjorgiev, Mašulović jih je prispeval 9. Povratna tekma bo naslednjo sredo v Lvivu. V tretjem kakovostnem evropskem tekmovanju imajo Ljubljančani visoke cilje, saj se bi lahko vmešali celo v boj za sam naslov.