in

Fajon: EU nima dovolj moči za ukrepanje proti kršilcem pravil

Na vrhu stranke evropskih socialistov (SES) v Bruslju. Foto: SD

V Bruslju se je na vrhu stranke evropskih socialistov (SES) predsednica SD-ja Tanja Fajon srečala z novim nemškim kanclerjem Olafom Scholzem. V pogovorih z novim nemškim kanclerjem je poudarila, da “imamo skupno vizijo za razvojno desetletje, da poskrbimo za boljšo prihodnost vseh.”

Kot govornica je Fajon sodelovala na panelu Evropa spoštovanja, kjer so govorili o demokraciji, enakosti in mednarodnem sodelovanju, so pri SD-ju zapisali v sporočilu za javnost. Poudarila je, da “gre za enega največjih izzivov za Evropsko unijo, saj se je med epidemijo in prejšnjimi krizami pokazalo, da izgubljamo ključni strateški interes integracijskega procesa: solidarnost, enakost, demokracijo in vladavino prava. Imamo vedno več držav v Evropi, ki so obrnile hrbet skupnim evropskim vrednotam.”

“Žal imamo danes v Evropskem parlamentu glasovanje o resoluciji o vladavini prava in temeljnih človekovih pravicah v Sloveniji. To močno obžalujem, ker je bila Slovenija vedno velika zagovornica evropskih vrednot,” je dejala. Po njenem mnenju v EU-ju nimamo dovolj močnih institucij, voditeljev in politik, da “nastopimo proti tistim, ki kršijo evropske vrednote. Ljudje zato izgubljajo zaupanje.”

V Evropskem parlamentu glasovanje o resoluciji o vladavini prava v Sloveniji

Naslednja predsednica slovenske vlade?

Kako povrniti zaupanje ljudi v evropsko pot in evropske vrednote, je ključen izziv, tako ugotavlja Fajon, tudi v Sloveniji. “Ljudje zahtevajo spremembe. V Sloveniji so pred nami prelomne volitve, na katerih bomo odločali, ali bomo obnovili našo demokracijo ali pa se dokončno padli v avtokracijo,” je dejala. Na panelu so sogovorniki sicer izrazili upanje, da se Slovenija spet vrne na pravo pot, medtem ko so Tanjo Fajon večkrat označili kot naslednjo predsednico slovenske vlade.

Fajon je govorila tudi s Fransem Timmermansom, podpredsednikom Evropske komisije za evropski zeleni dogovor, ki bo jutri na strokovnem posvetu Socialnih demokratov predstavil nove načrte Evropske komisije za zeleno mobilnost. “Odlično je, da sem tukaj s Tanjo. Veselim se, da bom jutri sodeloval na predstavitvi načrtov slovenskih Socialnih demokratov za prihodnost. Res potrebujemo te načrte za slovensko prihodnost,” je dejal Timmermans.

Pred začetkom vrha se je na kratko srečala tudi z drugimi voditelji, kot so finska predsednica vlade Sanna Marin, nova švedska premierka Magdalena Andersson, voditeljica avstrijskih socialnih demokratov SPÖ Pamela Rendi Wagner, španski premier Pedro Sanchez, portugalski predsednik vlade Antonio Costa in voditelj Sirize Aleksis Cipras.

Vrh evropske socialne demokracije sicer poteka pod geslom “Pravičnost, trajnost, spoštovanje”. Po zmagi nemške SPD na volitvah so optimistični, da so pred Evropo dobre spremembe, ki jih bodo narekovale tudi volitve v novem letu, med njimi tudi v Sloveniji najpozneje 24. aprila 2022.