in

Florian Wellbrock rekordno na 1500 metrov prosto

Tjaša Vozel. Foto: STA

Njen državni rekord, za katerim je zaostala pet sekund, bi zanesljivo vodil v finale, tokrat je za preboj med osmerico zadostoval izid 2:21,59.

Še zadnji nastop je za mano. V letošnji sezoni pravzaprav nisem dajala velikega poudarka 200-metrski razdalji, zato sem z rezultatom še kar zadovoljna. Glede na to, da je bil zelo naporen teden, od diskvalifikacije do te situacije s korono, sem s tem nastopom še najbolj zadovoljna od vseh treh. Vidim pa tudi, da bi me moj osebni rekord pripeljal v finale. Ampak, kot sem že povedala, se v letošnji sezoni nisem pripravljala za 200-metrsko razdaljo in sem lahko zadovoljna,” je povedala Tjaša Vozel.

V finalu je v tej disciplini slavila Američanka Emily Escobedo s časom 2:17,85, srebro si je priplavala Rusinja Jevgenija Čikunova, bron pa Britanka Molly Renshaw.

24-letni Nemec Florian Wellbrock, na letošnjih olimpijskih igrah v Tokiu zlat na 10 km, je postavil svetovni rekord na 1500 metrov. Foto: EPA

24-letni Nemec Florian Wellbrock, na letošnjih olimpijskih igrah v Tokiu zlat na 10 km, je postavil svetovni rekord na 1500 metrov. Foto: EPA

Wellbrock za 1,18 sekunde zrušil rekord
Zadnji dan prvenstva je za najodmevnejši dosežek poskrbel Florian Wellbrock, ki je na 1500 metrov postavil nov svetovni rekord 14:06,88 in je bil za 1,18 sekunde hitrejši od prejšnjega rekorda Italijana Gregoria Paltrinierija. Ta je danes ostal brez medalje na četrtem mestu. Na stopničke sta prišla še Tunizijec Ahmed Hafnaoui in Ukrajinec Mihailo Romančuk.

V štafetni preizkušnji na 4 x 100 metrov mešano so slavili Italijani Lorenzo Mora, Nicolo Martinenghi, Matteo Rivolta in Alessandro Miressi z novim rekordom prvenstev 3:19,76.

Na 100 metrov prsno je bil najboljši član te štafete Alessandro Miressi (45,57), drugi je bil Američan Ryan Held, tretji pa Kanadčan Joshua Liendo Edwards. Poljak Radoslaw Kawecki pa je prvak na 200 m prsno s časom 1:48,68, premagal je Američana Shaina Casasa in Nemca Christiana Dienerja.

Nova zlata medalja Maggie Mac Neil
Kanadčanka Margaret MacNeil pa je prvenstvo končala s še četrto zlato medaljo, slavila je še na 100 m delfin, kjer je s 55,04 ugnala Švedinjo Louise Hansson (55,10) in Američanko Claire Curzan.

Na 50 m prosto je zmagala Švedinja Sarah Sjöström s 23,08, druga je bila Nizozemka Ranomi Kromowidjojo s 23,31, bron je ostal Poljakinji Katarzyni Wasick.

Zadnja odločitev tega SP-ja, štafeta 4 x 100 metrov mešano, je pripadla Švedinjam Louise Hansson, Sophie Hansson, Sarah Sjöström in Michelle Coleman. Z novim evropskim rekordom 3:46,20 so zmagale pred Kanadčankami in Kitajkami.