in

Francija zaradi covidu-19 uvaja več dela od doma, morda tudi maske na prostem

Francoska vlada bo podjetjem naročila, naj za zaposlene uvedejo vsaj tri dni dela od doma, kadarkoli je to le mogoče. Prav tako bodo številne dejavnosti odslej dostopne samo cepljenim proti covidu-19. Na tak način naj bi v državi zajezili peti val okužb s koronavirusom, je danes sporočil francoski premier Jean Castex.

Nov ukrep glede dela od doma bo v veljavi najmanj tri tedne in je eden od številnih, ki jih je uradni Pariz napovedal danes po krizni seji vlade o virusni različici omikron, zaradi katere francoskim bolnišnicam ponovno grozi velika obremenjenost.

Castex je še napovedal, da bo covidno potrdilo za dostop do restavracij, kinematografov in več drugih prostorov sedaj na voljo samo polno cepljenim proti covidu-19 in da nedavni negativni test na okužbo za necepljene tega ne bo več omogočal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sporočil je tudi, da bo prihodnje tri tedne v kavarnah in barih gostom dovoljeno le sedenje za mizo, ni pa napovedal policijske ure na silvestrovo. Več francoskih medijev je predhodno poročalo, da naj bi vlada razmišljala o tej potezi.

Francoski premier je poleg tega napovedal, da bi lahko zaščitne maske, ki so že obvezne v večini zaprtih javnih prostorov, kmalu postale obvezne tudi na prostem. Ponovno bodo uvedli tudi omejitve glede zasedenosti kapacitet za koncerte, športne tekme in druge dogodke, in sicer za zaprte prostore z več kot 2000 in zunanje prostore z več kot 5000 obiskovalci.

Castex je sodržavljane znova pozval k cepljenju s poživitvenim odmerkom in pohvalil 78-odstotno stopnjo precepljenosti v državi, kar je po navedbah francoske vlade 90 odstotkov vseh, ki so upravičeni do cepljenja proti covidu-19, to pa so trenutno vsi, starejši od petih let.

V Franciji so v soboto potrdili več kot 100.000 novih primerov okužb s koronavirusom, kar je največ od izbruha pandemije covida-19 pred skoraj dvema letoma. Številni strokovnjaki ob tem opozorjajo, da bi se lahko število novih okužb v prihodnjih tednih še povečalo.