in

Francozinje in Norvežanke v finalu

Veliko veselje Francozinj po koncu prvega polfinala. Foto: EPA

Olimpijske prvakinje Francozinje, ki so v četrtfinalu ugnale Švedinje, so se v boju z Dankami, ki so se med štiri prebile z zmago nad Brazilijo, sredi prvega polčasa trikrat znašle že v zaostanku s štirimi goli, na glavni odmor pa šle pri 10:12.

Tudi v drugem polčasu so Danke, ki so zadnji velik uspeh dosegle z bronom na SP-ju 2013, še naprej ohranjale korak ali dva prednosti pred Francozinjami, sicer tudi dvakratnimi svetovnimi in enkratnimi evropskimi prvakinjami.

Igralke s severa Evrope so zdržale tudi ob dveh igralkah manj na igrišču in ohranile dva oziroma tri gole naskoka, toda manj kot deset minut pred koncem so Francozinje ujele priključek pri 20:20.

V zadnjo minuto so Francozinje vstopile z vodstvom 23:22, manj kot 20 sekund pred koncem so zapravile napad za zmago, toda na nasprotni strani niti Dankam ni več uspelo zadeti.

S štirimi goli je bila pri Francozinjah najboljša strelka Pauletta Foppa, igrali pa sta tudi Krimovi igralki Alisson Pineau, ki je dosegla tri gole, in Oceane SercienUgolin, ki se med strelke ni vpisala. Pri poraženkah je bila s petimi zadetki najboljša Line Haugsted.

Danke vodile večino tekme, Francozinje do preobrata v končnici

Norvežanke so si zagotovile 30. odličje z velikih tekmovanj
V drugem polfinalu sta se merili evropska prvakinja Norveška, ki je v četrtfinalu izločila Rusijo, in branilka svetovnega srebra Španija. Prvi polčas se je končal z 11:11, čeprav so si Norvežanke hitro priigrale vodstvo s 7:3, toda v drugem delu prvih 30 minut so Španke pokazale boljšo igro in ohranile korak s Skandinavkami.

V uvodu drugega polčasa so Norvežanke hitro povedle s 15:12, 17:14 in 18:15, v 44. minuti pa so znova vodile s +4 (19:15). Le malce zatem se je tehtnica še bolj nagnila na stran Norveške (21:16), ko pa je Veronica Kristiansen v 52. minuti zadela za 23:17, je bila zmaga zagotovljena, najvišja prednost na tekmi je znašala osem golov.

Pri Norveški, ki si je tako že zagotovila 30. odličje z velikih tekmovanj, sta bili s sedmimi oziroma osmimi goli najboljši Kari Brattset Dale in Nora Moerk, pri Španiji pa s petimi Alexandrina Cabral Barbosa.

Finale bo v nedeljo ob 17.30, tekma za tretje mesto pa ob 14.30.


Polfinale:
FRANCIJA – DANSKA 23:22 (10:12)
Foppa 4, Nocandy, Nze Minko, Pineau, Toublanc in Zaadi po 3; Haugsted 5, A. Hansen 4, Hojlund 3.

NORVEŠKA – Španija 27:21 (11:11)
Mork 8, Dale 7; Barbosa 5, Gutierrez Bermejo in Arcos po 3.