in

Gajser v zadnjem krogu izgubil boj s Herlingsom, po kazni osmi

Tim Gajser se v Mantovi bori za naslov svetovnega prvaka. Foto: AMZS/Goran Krošelj

Boj za naslov prvaka že dolgo ni bil tako zanimiv: pred zadnjima postajama sezone 2021 so imeli skoraj povsem enako izhodišče trije dirkači. Vodil je Febvre s 614 točkami, Gajser jih je imel 613, Nizozemec Jeffrey Herlings pa 611.

Prva vožnja:             
 1. R. FEBVRE   FRA/kawasaki   25
 2. J. HERLINGS  NIZ/KTM     22
 3. A. CAIROLI   ITA/KTM     20
 4. R. FERNANDEZ  ŠPA/honda    18
 5. J. SEEWER   ŠVI/KTM     16
...                  
 8. T. GAJSER   SLO/honda    13
                   
Vrstni red v SP-ju (33/36):      
 1. R. FEBVRE   FRA/kawasaki  639
 2. J. HERLINGS  NIZ/KTM     633
 3. T. GAJSER   SLO/honda    626
 4. J. PRADO    ŠPA/KTM     517
 5. A. CAIROLI   ITA/KTM     516
 6. J. SEEWER   ŠVI/YAM     514
                   

Febvre zdržal pritisk, dobil prvo vožnjo
Prvo vožnjo je dobil Febvre, ki je izkoristil padec Seewerja in Herlingsa na začetku preizkušnje. Zapeljal je v vodstvo in ga ohranil do konca, medtem ko se je moral Herlings prebijati v ospredje iz ozadja (po padcu je dirko nadaljeval na 15. mestu). Gajser je nekaj časa vozil za Antoniom Cairolijem na tretjem mestu, večkrat je bil povsem blizu, na koncu mu ga je uspelo prehiteti in zasesti drugo mesto. Herlings je medtem dirkal fantastično, nizal je najhitrejše kroge, trl tekmece, dve minuti in dva kroga pred koncem je zapeljal že za Cairolija. Z njim je hitro opravil in nato začel lov na slovenskega šampiona, ki je moral vendarle priznati premoč tekmeca v zadnjem krogu. Vožnjo je končal na tretjem mestu, a zaradi krajšanja uvodnega zavoja preizkušnje ga je naknadno doletela kazen pribitka petih mest, tako da je na koncu zasedel 8. mesto in s tem izgubil ogromno v boju za naslov prvaka. V omenjenem zavoju so tekmeci slovenskega asa izrinili s proge, tako da je preprosto moral presekati zavoj.

Druga vožnja se bo začela ob 15.10.

V razredu MX2 že vse odločeno
Medtem ko je v MXGP še vse odprto, pa je prvak v razredu MX2 že znan. Francoz Maxime Renaux ima po dirki v Trentinu že neulovljivo prednost pred rojakom Tomom Viallejem. Slovenski dirkač Jan Pancar bo v Mantovi lovil nove, s katerimi bi morda lahko izboljšal skupno 20. mesto v SP-ju, v katerem ima do zdaj 108 točk.