in

“Gospa Pravica” opozorila na odgovornost podjetij za teptanje človekovih pravic in uničevanje okolja

Foto: BoBo

Alban Grosdidier je v okviru turneje Pravica na obisku poudaril pomen ambicioznega besedila in sprejetja direktive. Cilj predloga, ki ga je Evropska komisija predstavila februarja lani, je spodbujati trajnostno in odgovorno ravnanje podjetij v vseh svetovnih verigah vrednosti.

Prav tako je opozoril na številne ubite aktiviste v boju proti izkoriščanju zemeljskih virov in na trenutno stanje, ko podjetja v EU-ju ne odgovarjajo za teptanje človekovih pravic in uničevanje okolja. “Z novo direktivo imamo moč spremeniti odgovornost evropskih podjetij,” je dejal v izjavi in poudaril, da bodo v zakonodajo vključena samo velika podjetja, in zavrnil “lažnive navedbe” nekaterih nasprotnikov zakonodaje, da bo ta uničila majhna podjetja. “Kot Evropejci in nevladne organizacije imamo moč, da politike pripravimo do tega, da sprejmemo ambiciozno in trdno zakonodajo. S tem imamo moč zatreti krivice,” je dejal Grosdidier.

Focus: Zakonodaja bi moral pokrivati celotno vrednostno verigo podjetij

V Sloveniji je vodenje kampanje prevzelo Društvo za sonaravni razvoj Focus. “Vsi si želimo živeti na svetu, kjer bi bile spoštovane človekove pravice in okolje. Izkazalo se je, da prostovoljne zaveze podjetij ne rešujejo težav, zato želimo, da tudi podjetja, ki delujejo v EU-ju, spoštujejo okolje in človekove pravice, in predvsem, da ne izvajajo kršitev človekovih pravic in krepitev vplivov na okolje na račun dobička,” je dejala predsednica Focusa Živa Kavka Gobbo.

Strokovna sodelavka Focusa Elena Lunder je predstavila zakonodajne zahteve, ki jih ima evropska mreža nevladnih organizacij. Med drugim si želijo, da bi zakonodaja pokrivala celotno vrednostno verigo podjetij, ne samo neposrednih dobaviteljev ali lastnih operacij, ampak vse od pridobivanja surovin do prodaje in uporabe nekega izdelka. “Nujno je, da zakonodaja vključuje vse človekove pravice, delavske pravice in okoljske standarde,” je poudarila Lunder. Po mnenju organizacij je tudi nujno, da zakonodaja vključuje civilnopravno odgovornost podjetij.

Svojo podporo je izrazil tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina. “Podjetja so obvezana zaščititi človekove pravice in okolje. Glede na podnebno krizo, ki smo jo ob nedavnih katastrofalnih poplavah občutili tudi v Sloveniji, je jasno, da morajo tudi podjetja takoj spremeniti svoje strategije in poslovanje,” je dejal Svetina, ki meni, da je skrajni čas, da se na ravni EU-ja sprejme trdno zakonodajo, ki bo od podjetij zahtevala skrben pregled spoštovanja standardov človekovih pravic in varstva okolja ter od odgovornih v podjetjih odgovornost, žrtvam pa bo omogočila učinkovito pravno varstvo. Od slovenske vlade pričakuje, da bo v pogajanjih v zvezi s to direktivo zastopala trdno stališče, da se človekove pravice in okolje v gospodarstvu spoštujejo.

Balon je v Slovenijo prišel z Dunaja, zdaj pa se odpravlja v Stockholm.

Balon na Trgu republike