in

Grozeče nasilje na spletu: Ne moremo prepovedati, lahko pa ozaveščamo

Medvrstniško nasilje na spletu je grozeč, naraščajoč in zapleten fenomen, se strinjajo strokovnjaki s tega področja, ki so sodelovali na okrogli mizi na to temo. Digitalna preobrazba je lahko za posameznika izredno koristna, lahko pa tudi nevarna. Zato je treba mlade izobraziti za pridobitev digitalnih kompetenc, podobno pa velja tudi za učitelje, so poudarili.

Medvrstniško nasilje na spletu je grozeč, naraščajoč in zapleten fenomen, se strinjajo strokovnjaki s tega področja, ki so sodelovali na okrogli mizi na to temo. “Spletnega nasilja med mladimi ne želimo – kaj lahko storimo?” so se vprašali sodelujoči.

letak samopoškodbe

Da so izredno pretreseni nad nedavnimi nasilnimi dogodki doma in v tujini, je poudarila Mojca Štruc z ministrstva za digitalno preobrazbo. Zato je bil današnji dogodek namenjen temu, da se skupaj z vrhunskimi strokovnjaki pogovorijo o naslavljanju in preprečevanju tovrstnih dogodkov. “Digitalna preobrazba je lahko za posameznika izredno koristna, lahko pa tudi nevarna. Zato je treba mlade izobraziti za pridobitev digitalnih kompetenc, podobno pa velja tudi za učitelje,” je dejala in napovedala tovrsten program.

Spletno nasilje ni samo prenos fizičnega nasilja na splet, ampak se pojavljajo tudi nove oblike tega nasilja. Učiteljem je namenjen projekt, ki ga izvajajo od letos, “digitrajni učitelj”, je povedal dr. Borut Čampelj z ministrstva za vzgojo in izobraževanje. Sofinancirali bodo tudi projekte za celovit razvoj digitalnih kompetenc mladih, ki je namenjen zdajšnjim generacijam šolarjev. Digitalne kompetence želijo vključiti tudi v nove učne načrte, ki so trenutno v pripravi, in to v vse predmete.

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je poudarila, da si na ministrstvu želijo spodbujati uporabo novih digitalnih tehnologij, med katere spadajo tudi družbena omrežja. Želijo pa si, da bi jih uporabljali na odgovoren, varen in vključujoč način. “Vedno več mladih je tarča digitalnega nasilja, zato je nujno, da ukrepamo,” je poudarila. 

Ministrica je odgovorila tudi na vprašanje o Tiktoku in povedala, da je ministrstvo svoj profil na tem spornem družbenem omrežju izbrisalo ter da upoštevajo navodila vladnega urada za informacijsko varnost, ki so jih dobili vsi državni organi.

Ni pa TikTok edino omrežje, ki je za določene skupine lahko nevarno, je poudarila Stojmenova Duh. Po nekaterih podatkih je največ nevarnih vsebin na YouTubu. “Ne moremo prepovedati vseh družbenih omrežij, lahko pa ozaveščamo in usposabljamo otroke, starše in učitelje, da bodo vedeli, kaj je škodljivo, kaj je res in kaj ni res in podobno.”

Spletno nasilje
Profimedia

Digitalizacija že v vrtcih?

Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je ob svoji predstavitvi v parlamentu povedal, da bo ena od prioritet njegovega mandata digitalizacija, tudi v vrtcih. To je sprožilo precej pomislekov.  “V vrtcih bomo digitalne kompetence razvijali, a bomo to počeli previdno in letom primerno,” je o tem povedal Čampelj z ministrstva za vzgojo in izobraževanje.

Veliko otrokom starši že dajo naprave. Zato se vzgoja smiselne uporabe digitalnih tehnologij začne že v vrtcu, je poudaril. “Ne želimo si, da bi otroke posedli pred zaslone. Celovito bomo razvijali kompetence digitalne pismenosti, in to v veliki meri brez digitalnih naprav,” je dejal Čampa.

spletno nasilje TK

Starejši moramo biti zgled

Na vprašanje, ali bi bila prepoved družbenih omrežij do določene starosti ali prepoved pametnih telefonov v osnovnih šolah lahko koristen ukrep, je Stojmenova Duh odgovorila, da imajo družbena omrežja že zdaj neke omejitve. “Toda otroci znajo zamenjati letnico rojstva pri vpisu in vprašanje je, koliko lahko naredimo s prepovedjo,” je poudarila.

En del lahko naredimo z zakonodajo, a pomembnejše je, da imamo digitalno usposobljene prebivalce.

“Starejši moramo biti otrokom zgled. Če nekdo na najvišji funkciji v državi ali nek influencer komunicira na tak način, otroci jemljejo kot nekaj povsem normalnega. Zato se moramo starejši začeti obnašati in pokazati, kakšni so načini komunikacije tudi na spletu. Ter ne izvajati nasilja drug nad drugim in na spletu,” je dejala ministrica.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.