in

Hamilton edini, ki je zmagal več kot na 30 različnih velikih nagradah

Lewis Hamilton je v vsaki od prvih 15 sezon v formuli ena osvojil vsaj eno zmago. V zaključku prvenstva 2021 je v zadnjem zavoju izgubil naslov (ki bi bil rekordni osmi) in od takrat naprej še vedno čaka na zmago številka 104. Foto: EPA

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaša vprašanja o formuli ena. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju
Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

2169. Kdo je zmagal na največ različnih velikih nagradah v formuli ena?
Peter K.

Ta mejnik si lasti Lewis Hamilton, ki je do zdaj zmagal na 31 različnih velikih nagradah (največ po osem jih je zbral na Madžarskem in v Veliki Britaniji). Na več kot 20 velikih nagradah so slavili še Max Verstappen (26), Michael Schumacher (22) in Sebastian Vettel (21).

Sorodna novica
Hamilton po več kot letu in pol znova najhitrejši v kvalifikacijah

2170. Kdo pa ima največ zmag na isti veliki nagradi?
Peter K.

Odgovor na to vprašanje se v resnici skriva že v prejšnjem. Hamilton je namreč po osemkrat zmagal na Madžarskem in Veliki Britaniji. S tem je izenačil rekord legendarnega Michaela Schumacherja, ki je osemkrat slavil na VN-ju Francije.

2171. Kdo je vodil največkrat, a je na koncu vselej ostal brez zmage?
Peter K.

To je Chris Amon, ki je vodil na sedmih dirkah (v obdobju 1968–1972), skupaj v dolžini 852 kilometrov oziroma 189 krogov. Kar na 11 dirkah je pristal na odru za zmagovalce, a zmaga se mu je vselej izmuznila.