in

Hašimoto ostaja najboljši na svetu

Daiki Hašimoto ostaja aktualni svetovni in olimpijski prvak. Foto: EPA

Japonec je za zmago zbral 86,132 točke. Srebro je osvojil Ukrajinec Ilija Kovtun, ki je za zmago zaostal za 1,134 točke, bronast pa je bil Američan Frederick Richard s 84,332 točke. 22-letni Haimoto je obenem postal prvi, ki je osvojil zaporedna naslova svetovnega prvaka v mnogoboju – seštevek nastopov na parterju, konju z ročaji, krogih, preskoku, bradlji in drogu -, odkar je njegov rojak Kohei Učimura dosegel zadnjo od njegovih šestih zaporednih zmag leta 2015.

Hašimoto ubranil naslov svetovnega prvaka

To je za Hašimota že druga zlata kolajna tega prvenstva, saj je naslov manj kot deset mesecev pred olimpijskimi igrami v Parizu osvojil tudi v ekipnem tekmovanju. V igri za zmago in stopničke je bil vse do zadnje menjave tudi Kitajec Sun Vej, ekipni svetovni prvak iz Dohe 2018 in Liverpoola 2022, vendar je med zadnjim nastopom na konju z ročaji dvakrat padel, tako da je ostal brez odličja na sedmem mestu.

V petek se bodo v finalu mnogoboja pomerile še telovadke. Prva favoritinja je povratnica na veliki oder, Američanka Simone Biles, ki je bila v sredo zlata z ameriško ekipo. S to kolajno, svojo 33. na SP-jih, je postala najboljša v zgodovini po številu odličij na olimpijskih igrah in SP-jih, saj je prehitela sovjetsko telovadko Lariso Latinino (32).