in

Hišne preiskave pri družini Janković. Ta pravi: “Nič ne bo iz tega.”

Hišne preiskave pri družini Janković

Ljubljanski župan Zoran Janković je zatrdil, da se hišne preiskave, ki so jih kriminalisti opravili tudi na njegovem domu, ne nanašajo nanj ali kogar koli drugega iz mestne občine. Tarča preiskovalcev je bila Jankovićeva žena Mija Janković, preiskovalce pa so zanimali plačani računi, je pojasnil.

Foto: Televizija Slovenija/Zajem zaslona

Kriminalisti so na njegovem domu v Ljubljani pozvonili okoli 6. ure, ostali so do približno 9.30. “Zame je bilo presenečenje, da tokrat niso potrebovali mene, ampak so preverjali posamezne račune pri ženi,” je dejal. Povedal je tudi, da so kriminalisti obiskali njegovega sina Damijana Jankovića in njegovo partnerico Ursulo Gavish. Tudi tam so delo kriminalisti opravili korektno. Preiskave po besedah župana potekajo tudi na družbi Electa.

Sodišče je v zadnjih letih trem podjetjem Electe odpisalo skoraj 29 milijonov evrov dolgov, pri čemer je bil Electi v pomoč skrivnostni poslovnež Jan Bec, ki je odkupoval terjatve, je poročala Televizija Slovenija.

Med preiskovanimi je tudi podjetnik Gregor Marolt, poroča STA.

Janković za dogajanje obtožil Janšo

Preiskovalci so odnesli 32 plačanih računov, pri čemer je Janković poudaril, da bi lahko te račune kriminalisti dobili tudi v banki ali v podjetju. Obiski na domu so po njegovem mnenju odveč, povzel pa je besede svojega odvetnika Janeza Koščaka, da se je začela predvolilna kampanja.

Po mnenju Jankovića so bili preiskovalci “izjemno korektni“, več pripomb pa ima na samo vsebino obtožb. “Trdim, da je, kar piše v obtožnici, prazno, in nič ne bo iz tega,” je poudaril. “Žal mi je žene in otrok,” je dejal in za dogajanje obtožil premierja Janeza Janšo.

Spomnil je, da se na okrožnem sodišču danes nadaljuje sojenje njemu in njegovima sinovoma Damijanu in Juretu Jankoviću ter družbi Electa inženiring zaradi očitkov o domnevnem parkiranju delnic Mercatorja pri podjetju Electa inženiring in utaje davka. Kot je znova zatrdil, je finančna uprava postopek, ki je osnova za to sojenje, sklenila brez ugotovljenih nepravilnosti. “Ta zadeva z delnicami Mercatorja nima nobene osnove, gre samo še za vprašanje časa,” je poudaril in dodal, da so se zato, ker ne najdejo utemeljenih očitkov proti njemu, zdaj očitno spravili na njegovo družino.

Je pa ljubljanski župan zatrdil, da postopek ni povezan z mestno občino ali komer koli iz občine.

“Gre za skupino Electa, tudi družbo Hotel Jelovica. Videl sem, da se začetek preiskave nanaša na leti 2016, 2017, ko smo gospodu Zornu prodali Hotel Jelovica na Bledu. In od tam naprej se je napletla neka zgodba,” je za medije povedal Damijan Janković.

Za kazniva dejanja predpisanih osem let zapora

Petra Grah Lazar. Foto: Policija

Petra Grah Lazar. Foto: Policija

Z GPU-ja so zjutraj sporočili, da preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada opravljajo 11 hišnih preiskav v zasebnih in poslovnih prostorih na območju Ljubljane. “Kaznivih dejanj je osumljenih skupno pet fizičnih oseb. Nobeni osebi ni odvzeta prostost. Pri izvajanju hišnih preiskav sodeluje 34 preiskovalcev.” Hišne preiskave so kriminalisti izvedli v zasebnih in poslovnih prostorih. “Današnje hišne preiskave so del dve leti trajajočega predkazenskega postopka, ki ga usmerja specializirano državno tožilstvo,” so še pojasnili na GPU-ju.

Na generalni policijski upravi so pojasnili, da se sum kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti nanaša na oškodovanje gospodarske družbe, ki sta jo fizični osebi obvladovali prek lastništva poslovnih deležev in poslovodnih funkcij. Z različnimi finančnimi transakcijami iz oškodovane družbe na novoustanovljeno družbo in drugo družbo, ki ju je obvladoval eden od osumljencev, je bila pridobljena premoženjska korist 1,24 milijona evrov. “Gre za znesek, ki izvira iz dela kupnine prodaje nepremičnine oškodovane družbe v letu 2017,” pa je v popoldanski izjavi za medije pojasnila direktorica NPU-ja Petra Grah Lazar.

V nadaljevanju so bila opravljena nakazila iz teh dveh družb v skupnem znesku 1,04 milijona evrov več drugim pravnim in fizičnim osebam, ki so denarna sredstva dvigovale v gotovini. Na te dvige, s katerimi se je poskušal zakriti dejanski izvor teh sredstev, se nanaša sum kaznivega dejanja pranje denarja.

Ena osumljena oseba je prav tako odkupovala terjatve treh različnih gospodarskih družb, da te tri gospodarske družbe ne bi končale v stečajnem postopku, temveč da bi se potrdila poenostavljena prisilna poravnava, je dejala Grah Lazar.

Kot je povedala, pet fizičnih oseb sumijo pranja denarja, saj so vedele, da finančna sredstva izvirajo iz kaznivega dejanja zlorabe položaja, vendar so kljub temu finančna sredstva sprejeli, z njimi razpolagali in jih v gotovini dvigovali, da bi prikrili izvor sredstev.

Transakcije so po navedbah Grah Lazar potekale med različnimi družbami tako v Sloveniji kot v drugih državah. Večina dvigov gotovine je bila izvedenih v Sloveniji.

“Ostro zavračamo kakršne koli očitke, da je na nas vplivala politika ali kdor koli drug, saj sam predkazenski postopek poteka že od leta 2019. Od takrat naprej se zbirajo obvestila, pregleduje dokumentacija, prav tako ves čas postopek usmerja specializirano državno tožilstvo,” je dejala direktorica NPU-ja in pri tem dejala, da gre za “zelo trden” primer.

Za kaznivo dejanje zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je predpisana kazen zapora od enega do osmih let, za kaznivo dejanje pranja denarja pa sta predpisani kazen zapora do osmih let in denarna kazen, so še dodali.