in

“Hitrejši avtomobil s hitrejšim voznikom pač zmaga, ne tisti, ki drugega zrine s steze”

Monza, Interlagos in zdaj Džeda. Incidentov med Verstappnom in Hamiltonom letos res ni manjkalo in številni so prepričani, da se jim ne bo moglo izogniti niti v nedeljo v Jas Marini. Foto: EPA

V dolgi zgodovini formule ena je zadnja dirka sezone o prvaku odločala že velikokrat. Letošnji zadnji dvoboj bo 30. primer, ko bo skupni zmagovalec znan šele po koncu zadnje preizkušnje.

A šele prvič po letu 1974 gresta na zadnjo dirko dva dirkača povsem izenačena po točkah. Takrat sta bila glavna junaka Emerson Fittipaldi in Clay Regazzoni. Pred 47 leti je na koncu Brazilec ugnal Švicarja in se odpeljal med legende motošporta.

Wolff verjame v lekcijo iz Brazilije

Verstappen: Ta šport se bolj kot z dirkanjem ukvarja s kaznimi

“V Braziliji sem že dejal, da se bo zgodil precedens, če se ne razišče, da bi se tamkajšnji incident lahko končal zelo grdo za celotno prvenstvo. In zdaj smo videli incidente, ki so bili precej podobni tistemu v Braziliji, a pri nižjih hitrostih. Upam, da je bila nedeljska dirka dobra izkušnja za vse in da se bomo v Abu Dabiju iz tega kaj naučili. Hitrejši avtomobil s hitrejšim voznikom pač zmaga, ne tisti, ki drugega zrine s steze,” je po dirki v Džedi dejal vodja moštva Mercedes Toto Wolff.

Horner prepričan o čisti in pošteni dirki

Pridružil se mu je tudi vodja konkurenčne ekipe Red Bull Christian Horner: “Želimo zmagati na stezi, ne ob njej ali pa v pisarnah vodje tekmovanja. Bil je izreden in težek boj skozi vse leto, ko smo videli kar nekaj fantastičnega dirkanja. Upam, da bo v Abu Dabiju dirka čista in poštena.

Verstappen je v Džedi kljub napadom na Hamiltona, po katerih je že med dirko dobil pet sekund kazni, po njej pa še deset, ki pa niso vplivale na vrstni red, ostal drugi. Britanec, ki lovi že osmi naslov svetovnega prvaka, je po dirki dejal, da je Verstappen tokrat presegel vse meje. A obenem dodal, da je pripravljen na boj.

Hamilton na zadnji dirki že poraženec in zmagovalec

Hamilton in Verstappen pred zadnjo dirko sezone točkovno izenačena

“Vznemirjen sem. Podobno kot pred boksarskim dvobojem. Pripravljen sem na vse,” je dejal Lewis Hamilton. Izkušeni Britanec je bil v dolgi karieri že na obeh straneh sreče, ko gre za tesen razplet seštevka sezone. Leta 2007 je proti Kimiju Räikkönenu – Finec bo v nedeljo vozil na svoji zadnji dirki v karieri – naslov izgubil le za točko, leto pozneje pa je na podobno tesen način slavil v boju s Felipejem Masso, potem ko je v zadnjem krogu še prišel do petega mesta in dobil dovolj točk za skupno slavje.

Zgodovinsko gledano je bil sicer najtesnejši razplet leta 1984. Takrat je Niki Lauda za svoj zadnji naslov le za pol točke ugnal tekmeca iz iste ekipe McLaren, Alaina Prosta. Ena točka pa je odločila o prvaku v letih 1958, 1961, 1964, 1976, 1981, 1994, 2007 in 2008.

Ko se soočita dva nepopustljiva dirkača

Spremljevalci formule ena, tako prekaljeni kot novodobni, pa po videnem v zadnjih tednih dvomijo o odkritosrčnosti in dobronamernosti obeh strani. Predvsem je na kocki preveč interesov, dejavnikov in zlasti dva dirkača, ki ne popuščata v boju za veliki cilj – naslov svetovnega prvaka.

Hamilton: Težko se je boriti z voznikom, ki se ne drži istih pravil