in

Hrvaška spreminja pravila za karanteno za stike okuženih z omikronom

Na Hrvaškem cepljenim s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu, cepljenim prebolevnikom in tistim, ki so bolezen preboleli v zadnjih treh mesecih, v primeru stika z okuženim z različico omikron ni treba v karanteno, je danes sporočil hrvaški zavod za javno zdravje (HZJZ). Hrvaške oblasti medtem ne načrtujejo zaostrovanja omejitvenih ukrepov.

Hrvaški zavod za javno zdravje je danes objavil spremembe pravil za karanteno za tiste, ki so bili v stiku z osebo, okuženo z novo koronavirusno različico omikron. Tistim, ki so cepljeni proti covidu-19 s poživitvenim odmerkom, ki so to bolezen preboleli v zadnjih 90 dneh ali pa so bili po preboleli bolezni cepljeni, ni treba v karanteno.

Osebe, ki so izvzete iz karantene, morajo v 14 dneh od stika strogo upoštevati ukrepe za preprečitev kapljičnih okužb, so še navedli na HZJZ. Priporočili so jim testiranje s hitrimi antigenskimi testi čim prej po tesnem stiku in vsak tretji dan dva tedna od izpostavljenosti. Pozitiven rezultat hitrega testa je treba potrditi s testom PCR, so dodali po poročanju hrvaškega portala Index.

Vsi drugi, ki so bili v stiku z okuženim z omikronom, morajo medtem v 14-dnevno karanteno. Na začetku in zadnji dan karantene se morajo testirati na koronavirus s testom PCR. Če s sekvenciranjem vzorca izključijo sum okužbe z omikronom, se karantena prekine.

Doslej na Hrvaškem osem potrjenih okužb z omikronom

Direktor HZJZ Krunoslav Capak je kasneje pojasnil, da so te spremembe v skladu z novimi znanstvenimi dognanji. “Pripravljeni smo tudi na nadaljnje spremembe, vse spremljamo in kmalu bomo uskladili priporočila z najnovejšimi spoznanji,” je povedal na novinarski konferenci po srečanju premierja Andreja Plenkovića z znanstvenim svetom, ki svetuje hrvaški vladi.

Poleg tega razmišljajo o skrajšanju samoizolacije za okužene osebe. “Po novem letu bo na Hrvaškem zagotovo več primerov okužbe z omikronom. Ker bo več obolelih, bomo sprostili ukrepe, tako da tiste, ki niso več kužni, prej izpustimo iz samoizolacije,” je pojasnil Capak po poročanju Indexa.

Foto : PROFIMEDIA

Doslej so po njegovih besedah v slovenski južni sosedi s sekvenciranjem potrdili osem primerov okužbe z omikronom. Še enkrat toliko je primerov, pri katerih je 99-odstotna verjetnost, da gre za to različico, a je treba to še potrditi. Pri še od treh do štirih primerih pa obstaja velik sum, da gre za omikron.

Hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović je ob tem pojasnil, da bo vlada trenutne ukrepe za zajezitev koronavirusa, ki se iztečejo s koncem leta, podaljšala. Tudi za silvestrovo pa bodo lahko gostinski lokali odprti do 2. ure zjutraj, kar je izjemoma veljalo že na božični večer.

V zadnjem dnevu so sicer na Hrvaškem potrdili 4139 novih okužb s koronavirusom, aktivnih je 18.341 primerov okužbe. V hrvaških bolnišnicah se zdravi 1851 covidnih bolnikov, od tega jih 238 potrebuje pomoč medicinskega ventilatorja.