in

Hrvati uvajajo PCT v javni in državni upravi ter nove omejitve zbiranja

Oblasti na Hrvaškem so se spričo rekordnega porasta okužb s koronavirusom odločile za zaostritev obstoječih protikoronskih ukrepov. S 15. novembrom bo tako obvezno covidno potrdilo oz. izpolnjevanje PCT pogoja za uporabnike in uslužbence javnih in državnih služb, že s to soboto pa se dodatno omejujejo zbiranja.

V minulih 24 urah so na Hrvaškem potrdili 6932 novih okužb, kar je nov neslavni rekord, in 36 smrti covidnih bolnikov, je danes sporočil hrvaški štab civilne zaščite. V bolnišnicah danes zdravijo 1711 ljudi s covidom-19, od tega jih je 231 na respiratorjih.

Vlada: Janez Poklukar in Janez Janša

“Da preprečimo širjenje okužb moramo ukrepati v treh smereh: doseči višjo precepljenost, omejiti zbiranja in zagotoviti čim večjo varnost pri opravljanju tistih dejavnosti, ki se ne bodo omejevale,” je na današnji novinarski konferenci najnovejšo črno statistiko komentiral načelnik štaba in notranji minister Davor Božinović. Obenem je napovedal širitev PCT pogoja s sredino novembra za vse zaposlene v državnih in javnih službah ter tudi za vse prebivalce, ki bodo koristili njihove storitve in vstopali v njihove prostore.

Iz štaba so medtem že v četrtek sporočili, da se bo obveznost PCT po 15. novembru, če se epidemiološka situacija do takrat ne bo izboljšala, še razširila, in sicer na lokale in restavracije, telovadnice ter rekreacijske in fitnese centre v zaprtih prostorih.

Če se trendi tudi potem ne bodo obrnili na bolje, bodo predvidoma s 4. decembrom covidno potrdilo prejeli le še cepljeni in preboleli, medtem ko testiranje zanj ne bo več dovolj, pa je k temu danes še dodal Božinović.

Davor Božinović
Foto : Davor Božinović (Vir: Profimedia)

Že od sobote bodo medtem prepovedana javna zbiranja v zaprtih prostorih z več kot 50 udeleženci. Izjema bodo dogodki, na katerih bodo vsi izpolnjevali PCT pogoj, a tudi tam bo odslej obvezna uporaba zaščitnih mask.

Zbiranja na prostem bodo lahko imela več kot sto udeležencev le, če bodo vsi imeli evropsko digitalno covidno potrdilo. Izjeme bodo mogoče le ob posebni odobritvi s strani hrvaškega inštituta za javno zdravje. Z redkimi izjemami se bodo morali vsi množični dogodki zaključiti najkasneje do polnoči.

PCT pogoj za vse udeležence, obvezno nošenje mask in ohranjanje varne medsebojne razdalje bodo odslej tudi predpogoji za organizacijo kongresov in konferenc. Športni dogodki z gledalci v zaprtih prostorih bodo prav tako dovoljeni le ob PCT pogoju in maskah. Za tovrstne dogodke na prostem maske ne bodo obvezne, PCT pogoj pa, je danes še pojasnil Božinović.