in

Huda nesreča tovornjaka v Mehiki: umrlo več kot 50 migrantov

V nesreči tovornjaka v Mehiki, v katerem so potovali migranti, je umrlo 53 ljudi. Med žrtvami so tudi otroci. Nesreča velja za eno najhujših, ki se je pripetila migrantom iz srednjeameriških držav, ki si želijo priti v ZDA.

V Mehiki se je prevrnil tovornjak, na katerem so potovali migranti, ki so bili na poti v ZDA. Umrlo je 53 ljudi, večina od njih je državljanov srednjeameriških držav. Med žrtvami pa so tudi otroci.

Nesreča je bila ena najhujših, v katero so bili vključeni migranti na poti v ZDA. Zgodila se je v zvezni državi Chiapas na jugu Mehike, blizu mesta Tuxtla Gutierrez. Ko je vozilo trčilo v ostrem ovinku, se je prevrnilo, priklopnik, kjer so bili migranti, pa se je odprl.

Zaradi teže potnikov je vozilo izgubilo ravnotežje, je povedal gvatemalski državljan, ki je preživel nesrečo. “Vozilo ni zdržalo teže vseh,” je dejal. V tovornjaku se je skupno prevažalo več kot sto oseb.

Več deset ljudi, ki so bili v nesreči poškodovani, so odpeljali v bolnišnico v Chiapasu.

Na dogodek se je odzval tudi mehiški predsednik Andrés Manuel López Obrador. Kot je sporočil prek Twitterja, nesrečo “globoko obžaluje”.

Prosilci za azil na odločitev ponovno čakajo v Mehiki

Meja med Poljsko in belorusijo

Migranti, ki iz srednjeameriških držav prek Mehike želijo v ZDA, pogosto potujejo v tovornjakih, njihovo pot pa organizirajo tihotapci. Minuli teden so mehiški organi pregona, denimo, na vzhodu države odkrili dva tovornjaka, v katerih je bilo skupno 600 ljudi. Tovrstno potovanje je praviloma zelo nevarno.

ZDA, kamor so migranti namenjeni, ljudi odvračajo od prihodov. Ta teden je nazaj v veljavi pravilo, ki ga je uvedla administracija nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, predsednik Joe Biden pa jo je ob prihodu na oblast razveljavil. Razveljavitev je bila očitno začasna: ZDA so tako ponovno začele prosilce za azil vračati v Mehiko, kjer morajo počakati na odločitev ameriških oblasti glede možnosti za njihovo bivanje v državi.