in

Ideja za izlet: srbski Holywood

V bližini Gornjega Milanovca v Srbiji stoji napis, ki močno spominja na tistega iz ameriške filmske Meke in je postal turistična atrakcija.

Pred približno 16 leti je Ivan Jakovljević, znan tudi kot Ivo Car, umetnik iz vasi Mutanj blizu Gornjega Milanovca, razmišljal, kako bi lahko na območje privabili več turistov.

“Sem tudi filmski amater in entuziast,” nam je povedal v pogovoru, “In tako se mi je travnik na robu planine Rudnik zazdel podoben Santa Monici, ki stoji nad Hollywoodom in na katerem stoji slavni napis. Pomislil sem, zakaj ne bi nečesa podobnega naredili tudi tukaj.”

In tako je nastal napis iz osmih črk, velikih 2,5 x 3 metre, ki so ga postavili 1. novembra 2007. Če natančneje pogledate, v napisu manjka ena črka L. “To sem naredil nalašč, ker nisem želel, da bi me kdo obtožil plagiatorstva,” pravi Ivo, ki je na prvo črko – H – dodal manjšo modro ploščo, na kateri je v cirilici napisano “srpski”, torej srbski.

Napis, ki ga je moč opaziti tudi iz 12 kilometrov oddaljene ibarske magistrale, je kmalu postal atrakcija in danes ga na leto obišče več tisoč ljudi.

Srpski Holywood Srbija
FACEBOOK/Srpski Holywood

Vendar se Ivo ni ustavil samo pri napisu. Ko je opazil, da točka postaja priljubljena med izletniki, je napisu dodal še tematski park, na osnovi filma “Čarovnik iz Oza”, v nastajanju pa je še en, ki navdih jemlje iz pravljice o Janku in Metki.

Rušenje Starega mostu v Mostarju

“Ker sem tudi slikar in kipar, sem sam naredil hišico iz sladkarij ter postave Janka, Metke in čarovnice,” pripoveduje Ivo, ki bo vse skupaj kmalu postavil v bližino napisa.

Ob napisu so od leta 2011 pa vse do lani prirejali tudi mednarodni filmski festival, ki pa je privabil premalo ljudi, zato so se odločili, da ga bodo ukinili. Festival je podpirala tudi občina. Zdaj si Ivo želi, da bi občina projekt podprla predvsem z asfaltiranjem ceste, ki vodi do napisa. “Vem, da je za to potrebno veliko denarja, ampak upam, da bi v bližnji prihodnosti to bilo mogoče,” pravi Ivo. “To bi zagotovo privabilo še več turistov.” Je bila med njimi tudi že kakšna prava hollywoodska zvezda, nas je zanimalo? “Mogoče,” pravi Ivo, “ampak žal za to ne vem.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.