in

Italijanska zmaga domnevno preprečila katastrofo na Wembleyju

11. julija 2021 bi se lahko na Wembleyju zgodila tragedija, če bi Anglija dobila finale EP-ja in bi navijači “ponoreli”. Foto: EPA

Posebna študija, ki so jo po naročilu Angleške nogometne zveze opravili strokovnjaki za varnost, je pokazala, da bi v primeru zmage Anglije navijači vdrli na igrišče, posledica bi lahko bile tudi smrtne žrtve. Poročilo neodvisnih strokovnjakov o kaosu na finalni tekmi je dolgo kar 128 strani, pravi pa, da je bilo na stadionu preveč ljudi, mnogi so nanj prišli brez vstopnic, veliko je bilo alkoholiziranih ali drogiranih navijačev, ki so se obnašali neodgovorno, v mnogih primerih pa tudi zlobno in neokusno.

Donnarumma poskrbel za magično noč azzurrov na Wembleyju

Pijanost, uživanje drog, neodgovornost, kriminal in zloraba nedolžnih ljudi. Vse to smo lahko videli na Wembleyju, izsledki preiskave so bili šokantni,” je zapisala Louise Casey, ena od preiskovalk in dodala: “Jasno je, da smo bili blizu smrtnih žrtev ali hudih poškodb, ki bi spremenile življenja številnim navzočim. Dogodke lahko označim kot nacionalno sramoto.”

Vodstveni organ angleške zveze je v celoti sprejel sklepe preiskovalne skupine in se tudi javno opravičil, zveza pa je pred časom že dobila tudi kazen za slabo organizacijo, v tekmovanjih evropske zveze bo morala reprezentanca eno tekmo odigrati brez gledalcev.

Casey, članica zgornjega doma britanskega parlamenta, meni, da je bilo veliko težav predvidljivih, organizatorje pa so dogodki popolnoma presenetili. Zatajili so kolektivno, tudi policija je bila pred stadion napotena prepozno. Vladi je priporočila, da razmisli o oblikovanju posebne kategorije tekem državnega pomena, kjer bi bila varnost poostrena, uživanje alkohola pa omejeno.

Po njenih besedah je bila potrebna boljša varnost na območju neposredno okoli stadiona in strožje kazni za vse, ki so vpleteni v incidente, povezanih z nogometom.

Ugotovili so, da je 2000 navijačev brez vstopnic na stadion prišlo z vdorom na 17 vratih za invalide ali zasilnih požarnih vratih. Nek navijač je celo ugrabil otroka na invalidskem vozičku, se predstavil kot oskrbnik in poskušal vstopiti na stadion. Pred njim je bilo vsaj 6000 ljudi brez vstopnic, ki so po koncu tekme pripravljali vdor na zelenico. Če bi Anglija zmagala, bi po mnenju Caseyjeve do tega tudi prišlo, posledice pa bi bile grozljive.

V primeru zmage bi bili prisiljeni odpreti vsa vrata, da pred njimi ne bi prišlo do katastrofe, pojavile pa se bi druge težave,” je dejala uradnica urada za varnost športnih igrišč.