in

Italijanski vojaki, ki pomagajo v bolnišnicah, kmalu domov?

V Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor naj bi v ponedeljek kot pomoč za delo v urgentnem centru prispeli predstavniki italijanske vojske, a so njihov prihod nato odpovedali. Za zdaj vsi ostajajo na delu v UKC Ljubljana, kjer ocenjujejo, da bodo njihovo pomoč glede na število hospitaliziranih bolnikov potrebovali do 20. decembra.

V UKC Maribor pravijo, da italijanskih vojakov ne bo v Maribor, ker so se “na ravni države zgodile spremembe, in tako ostajajo v Ljubljani”.

Cepljenje s Pfizerjem

V UKC Ljubljana pa so v ponedeljek za POP TV povedali, da je razlog za to predvsem upadanje števila hospitaliziranih bolnikov s covidom-19, na podlagi česar so ocenili, da potrebe za premestitev italijanskih zdravstvenih delavcev v Maribor ni. Kot je dejal vodja korporativne varnosti v UKC Ljubljana Matjaž Tavčar, bi lahko Italijani Slovenijo zapustili že pred božičem, čeprav je bilo sprva načrtovano, da bodo ostali do konca leta. “Dejansko ni več take potrebe, kot je bila pred tremi tedni,” je povedal.

Na državni ravni o kakšnih spremembah ne govorijo. “Poveljstvo logistične brigade se je o lokaciji zdravstvenega osebja italijanske vojske dogovarjalo glede na kadrovske potrebe covidnih bolnišnic. Za primarno lokacijo je bil predviden UKC Ljubljana,” so povedali na ministrstvu za zdravje.

V UKC Ljubljana dela 15 italijanskih vojakov

V UKC Ljubljana je tako prišlo pet italijanskih zdravnikov in deset medicinskih sester. “Vsi so bili naslednji dan po prihodu sprejeti v UKC, kjer so spoznali ustanovo, si ogledali ključne oddelke ter covid-19 delovišča. Služba za preprečevanje bolnišničnih okužb UKC jih je seznanila s praktično uporabo zaščitne opreme pri delu ter jim predstavila stanje po oddelkih. Začeli so delo v mešanih timih (italijanski zdravstveni delavec, pripadnik SV, zaposleni UKC Ljubljana) na oddelkih UKC Ljubljana,” so pojasnili na ministrstvu za zdravje.

Urgenca UKC Ljubljana rešilec
Foto : Žiga Živulović jr./BOBO

V UKC Ljubljana pa ocenjujejo, da bodo pomoč italijanskih vojakov glede na število hospitaliziranih covidnih bolnikov potrebovali še do 20. decembra. Dodali so, da so glede na specializacije zdravnikov in subspecialnosti diplomiranih zdravstvenikov ti razporejeni na več oddelkov, prioritetno na oddelke s covidnimi bolniki (DTS, IPP, Infekcijska klinika, rdeča cona Travmatološke klinike …).

Minister za obrambo Matej Tonin se je novembra z italijanskim kolegom, ministrom za obrambo Lorenzom Guerinijem, dogovoril, da bodo italijanske oborožene sile s svojim znanjem in osebjem pomagale Sloveniji pri soočanju z epidemijo covida-19. Dogovorila sta se, da lahko v Sloveniji računajo na do 30 zdravstvenih delavcev italijanske vojske. Prva skupina je prispela v Slovenijo 5. decembra. Po navedbah ministrstva za obrambo je v Slovenijo doslej v treh skupinah prišlo skupno 15 vojakov. Dodatnih prihodov za zdaj ne načrtujejo.

Zaradi zakonodaje tuji zdravniki ne morejo delati sami

V UKC Ljubljana so po Tavčarjevih besedah zelo zadovoljni s pomočjo, a določene težave povzroča slovenska zakonodaja, saj tuji zdravniki ne morejo samostojno opravljati poklica. Zato so morali v kliničnem centru sestavljati ekipe, v katerih sta bila tudi predstavnik tega zavoda in Slovenske vojske, je še poročal POP TV.

Slovenija bi se po poročanju POP TV lahko obrnila na mehanizem pomoči EU, vendar tega ni izkoristila. Po besedah evropskega komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča ima ta mehanizem prednost pred bilateralnim dogovarjanjem, saj takoj obvesti vse članice in začne zbirati ponudbe za pomoč, komisija pa krije večji del stroškov tovrstne pomoči. Kot je povedal, Slovenija za takšno pomoč od začetka pandemije ni zaprosila, kar je vprašanje predvsem za pristojne v Sloveniji. Odločitev o zaprosilu za pomoč je namreč stvar odločitve vsake države.