in

Izjemen rekord mlade Kanadčanke, novo zlato 41-letnega Santosa

Maggie Mac Neil je za dosežen rekord prejela tudi ček za 50 tisoč dolarjev. Foto: EPA

21-letna Kanadčanka, ki je na letošnjih olimpijskih igrah v Tokiu osvojila tri medalje (od tega eno zlato – na 100 metrov delfin), je v finalu plavala 25,27 in zanesljivo premagala vso konkurenco. Prejšnjo najboljšo znamko Kire Toussaint (Nizozemka je tokrat ostala brez finala) iz lanskega leta je popravila za 33 stotink. Drugo mesto je s 35 stotinkami zaostanka osvojila njena rojakinja Kylie Masse.

Na 400 metrov mešano je Japonec Daija Seto (3:56,26) petič zapored postal svetovni prvak. Boj za naslov je bil ogorčen, Ilia Borodin je zaostal za 21 stotink.

Nicholas Santos postal sploh prvi plavalec, ki je na 50 metrov delfin na “kratkih” SP-jih zmago slavil trikrat. 41-letni Južnoameričan je s časom 21,93 sekunde v tesnem zaključku ugnal Dylana Carterja (21,98) s Trinidada in Tobaga ter Italijana Mattea Rivolto. Skupaj ima Santos na SP-jih v kratkih bazenih pet zlatih, pet srebrnih ter štiri bronaste kolajne.

Zlato kolajno sta si na 4 x 50 metrov mešano za moške razdelili reprezentanci Rusije in ZDA, ki sta slavili v času rekorda prvenstev 1:30,51. Bron je pripadel Italijanom.

Slovenskih nastopov danes ni bilo, v torek pa se bo predstavila Tjaša Vozel na 200 metrov prsno.

Prenos torkovega popoldanskega dogajanja bo po 15. uri na TV SLO 2.

Svetovni rekord Maggie MacNeal na 50 hrbtno