in

Kamničani pred novo sezono pogumnejši pri napovedih

ACH Volley bo poskušal to sezono že dvajsetič postati državni prvak. Foto: BoBo

Z jutrišnjo tekmo med Fužinarjem Sij Metalom in Merkurjem Mariborom se bo začelo državno prvenstvo odbojkarjev (in odbojkaric), čeprav reprezentanca še nastopa na kvalifikacijskem turnirju za OI 2024. ACH Volley je že vrsto let gospodar domačih igrišč, v zadnjih dveh sezonah ni poznal poraza ne v prvenstvu ne v pokalu. Tudi letos velja za prvega favorita.

ACH bo še potreboval nekaj časa, da bo uigran
Srednjeevropskega prvenstva ACH ne bo igral, ob obeh domačih tekmovanjih ga tako čaka še Liga prvakov. Trener Radovan Gačič je v pripravljalnem obdobju pogrešal številne igralce oziroma jih še vedno, saj sta Jani Kovačič in Danijel Koncilja z reprezentanco v Tokiu. “Tudi mladinski reprezentantje so začeli z nami trenirati šele konec avgusta, medtem ko se nam je Nikola Gjorgiev pridružil pred desetimi dnevi.

Sorodna novica
Pet novincev v vrstah ACH Volleyja

Naj mladi dobijo priložnost
Odličen makedonski korektor je edini tuji igralec v ACH-jevi zasedbi, v kateri so zdaj številni obetavni slovenski igralci. “To je klub že nekajkrat naredil, torej v ospredje potisnil slovenske igralce. Letos je spet pravi trenutek za to, verjamemo, da so mladi sposobni odigrati svojo vlogo in da bodo v kombinaciji z izkušenimi igralci, kot so Pokeršnik, Šket in Gjorgiev, prinesli rezultat. Smo na pravi poti, kar je pokazala tudi včerajšnja pripravljalna tekma,” je povedal Gačič.

Pri Kamničanih številni stari znanci ACH-ja
Calcit Volley z novim trenerjem Mladenom Kašićem je pred novo sezono odigral manj prijateljskih tekem kot lani. “Bolj smo se posvetili treningom s poudarkom na tehniki in fizični moči,” je na novinarski konferenci povedal kapetan Uroš Pavlović in vrgel rokavico večnim tekmecem (ACH-ju): “Zadnja leta je bil Calcitov cilj, da se uvrsti v finale, letos smo lahko bolj pogumni in upam na naslov ali v pokalu ali v prvenstvu.” Ob Pavloviću sta pri kamniškem klubu še dva nekdanja igralca ACH-ja, Jure Okroglič in po novem Črtomir Bošnjak. Poleg tega oranžne zmaje dobro pozna trener Kašić, ki je ACH treniral pred dvema sezonama.

Škorc: Hitro se lahko zgodi, da si samo sedmi
Maribor z reprezentantom Rokom Bračkom in Alpacem Kanal v sezono vstopata z upanjem, da bosta kdaj prekrižala načrte vodilnima kluboma, težko pa je pričakovati, da bi se lahko prebila v finale DP-ja. “Liga bo zahtevna in izenačena, vsi so se okrepili. Lahko si pri vrhu, a hitro se lahko zgodi, da si le sedmi,” je povedal Sebastijan Škorc, ki ima v primerjavi precej podobno zasedbo. Marin Novak je prišel v klub namesto Nejca Najdiča (kot organizator igre), iz Panvite Pomgrat pa je na sprejemalsko mesto prišel Urban Fužir.

Ženska ekipa kamniškega Calcita Volleyja v sezono vstopa le z eno tujko, Anđelko Radišković. Foto: www.alesfevzer.com

Ženska ekipa kamniškega Calcita Volleyja v sezono vstopa le z eno tujko, Anđelko Radišković. Foto: www.alesfevzer.com

Salonit po novem Alpacem Kanal
Alpacem Kanal (nekoč Salonit) z novim športnim direktorjem Dejanom Čabarkapo in z dvema slovenskima novincema Vidom Rancem in Miho Cafuto prav tako cilja med štiri. Kot pravijo, je pokrovitelj v procesu preimenovanja, temu pa sledijo tudi v klubu. Na trenersko mesto se vrača Leon Schilling. Žreb je Kanalcem v 1. krogu namenil ACH Volley, vendar dvoboja v Tivoliju ne bo ta konec tedna, ampak je prestavljen na 25. oktober.

Calcitovke z novim trenerjem in le eno tujo igralko
Tudi v ženskem prvenstvu je opaziti vse večjo vlogo domačih igralk. Calcit Volley, ki ga po novem vodi Bruno Najdič, v sezono vstopa le z desetimi igralkami in eno tujko, kapetanko Anđelko Radićević, nedvomno pa bo vse drugo kot peti zaporedni naslov Calcita presenečenje, pa čeprav je treba omeniti, da jim je v lanski sezoni načrte v pokalu prekrižala Nova KBM Branik.

Cilj je seveda dvojna krona
Imamo veliko reprezentantk, zato so bile priprave okrnjene. Da nismo bile veliko skupaj, smo poskušale nadomestiti zadnjih 14 dni na Madžarskem, kjer smo se udeležile dveh turnirjev. Zavedamo se, da nam v prvenstvu ne bo lahko, da bo potrebno nekaj časa za uigravanje. Morale bomo tudi paziti na zdravje, saj nas čaka veliko število tekem. Naš cilj je, da ubranimo naslov državnih prvakinj in da v naše vitrine vrnemo tudi pokalni naslov,” je povedala kapetanka.

Pri GEN-I Volleyju za zdaj še previdni
GEN-I Volley, ki se je lani prebil v finale in bil konkurenčen Kamničankam, je imel v zadnjem času nekaj težav. “Poškodovala se je blokerka Sanja Damjanović, tako smo v zadnjem trenutku v klub pripeljali Srbkinjo Nikolino Aščerić. Trenutno smo nekakovostni, toda zares se bo začelo v modri skupini. Je pa treba do tja priti. Imam željo, da se nam pridruži še kakšna sprejemalka, a to ni nujno. V klubu smo se pogovarjali, da se spet želimo uvrstiti v finale, a se bomo med sezono zagotovo še kdaj usedli in se glede na stanje v ekipi še enkrat pogovorili o ciljih,” pravi trener Vasja Lipicer Samec.