in

Kandidat za komisarja za podnebje želi davek na letalsko gorivo in konec subvencij za fosilna goriva

Wopke Hoekstra. Foto: Reuters

Zaradi pogosti tehničnih težav in celo selitve v drugo dvorano je zaslišanje trajalo skoraj štiri ure.

Nizozemska je sicer novega kandidata predlagala, ker je konec avgusta z mesta izvršnega podpredsednika Evropske komisije, odgovornega za zeleni dogovor, odstopil Frans Timmermans, ki se je podal v volilni boj v domači državi.

Wopke Hoekstra, ki je bil predtem tako finančni kot zunanji minister v nizozemski vladi, je samozavestno in precej prepričljivo odgovorjal na poslanska vprašanja, ki, razen nekaterih vprašanj nizozemskih poslancev, niso bila tako ostra, kot se je napovedovalo.

Hoeskstra namreč prihaja iz politične skupine Evropske ljudske stranke, medtem, ko je bil Timmermans iz krogov socialistov in demokratov.

Hoekstra je sicer jasno povedal, da namerava vztrajati pri vseh podnebnih ciljih, ki jih je v zeleno zakonodajo pod predhodnikom Timmermansom zapisala Evropska unija, na primer glede prepovedi proizvodnje avtomobilov na notranje izgorevanje po letu 2035, potem glede zmanjšanja emisij toplogrednih plinov za vsaj 55 odstotkov do leta 2030 (sam pričakuje 57-odstotno znižanje), napovedal je tudi, da si bo prizadeval za uresničitev priporočila znanstvenikov, da Unija do leta 2040 zniža toplogredne izpuste za vsaj 90 odstotkov.

Wopke Hoekstra zagovarja tudi čim hitrejšo opustitev fosilnih goriv.

Kandidat za evropskega komisarja je napovedal prizadevanja, da v naslednjem evropskem proračunu ne bo več denarja za subvencije fosilnih goriv.

Prav tako želi, da se uvede davek na letalsko gorivo, in to ne le v Uniji, ampak tudi v drugih državah. Ker bo za podnebni prehod potrebno veliko denarja, računa na sredstva, zbrana v okviru trgovanja z izpusti in na podlagi novega davka na ogljik, ki se uvaža v Unijo posredno prek izdelkov.

Če bo Hoekstra na podlagi zaslišanja dobil pozitivno oceno, kar bo zelo verjetno, bodo poslanci in poslanke o njem glasovali že na plenarnem zasedanju v četrtek.