in

Katja Fain v finišu kot torpedo do 4. mesta na SP-ju!

Najboljša slovenska plavalka je plavala 1:53,48 in za 40 stotink izboljšala lasten državni rekord, ki ga je dosegla pred dobrim mesecem v Kazanu, ko je dobila bronasto medaljo na evropskem prvenstvu. S svetovnim rekordom – 1:50,31 – je zmagala Siobhan Haughey iz Hongkonga. Prejšnjo najboljšo znamko Švedinje Sarah Stjostrom iz leta 2017 je popravila za 12 stotink.

Katja Fain se je vpisala tudi na svetovni zemljevid. “Moj prvi finale na članskem svetovnem prvenstvu je za mano. Sem zelo zadovoljna, spet nov državni rekord. Letos sem ga celo sezono izboljševala, in to je bil res očitno vrh, ker sem ga izboljšala še za štiri desetinke. Sem zelo zadovoljna.” Foto: www.alesfevzer.com

Tri četrtine proge je kazalo, da bo Fain finale končala na zadnjem mestu, saj je bila osma tako na 50 kot 100 in 150 metrov. V zadnji četrtini je Štajerka izjemno pospešila in se z najhitrejšimi 50 metri med vsemi (28,22) prebila celo do četrtega mesta. Bila je najhitrejša Evropejka, prehitela je tudi evropsko prvakinjo Marrit Steenbergen iz Nizozemske.

Srebrno medaljo je osvojila Kanadčanka Rebecca Smith (1:52,24), bronasto Američanka Paige Madden (1:53,01).

Fain je v kvalifikacijah dosegla šesti čas (1:54,61). Najhitrejši sta bili Smith in Haughey, ki sta plavali 1:52,86. Evropska prvakinja Steenbergen je komajda ujela finale osmerice. Prepočasna je bila srebrna iz Kazana Barbora Seemanova, ki je imela deveti čas.

V tej disciplini je nastopila tudi Janja Šegel, ki je zasedla 20. mesto s časom 1:57,81. Šegl je nastopila tudi v kvalifikacijah na 100 m hrbtno in dosegla 28. čas (1:00,30).

Tjaša Vozel je bila v kvalifikacijah na 50 m prsno diskvalificirana.

“Moj prvi finale na članskem svetovnem prvenstvu je za mano. Sem zelo zadovoljna, spet nov državni rekord. Letos sem ga celo sezono izboljševala, in to je bil res očitno vrh, ker sem ga izboljšala še za štiri desetinke. Sem zelo zadovoljna. V bistvu sem cilj dosegla že z uvrstitvijo v finale, zdaj, ko sem si priplavala četrto mesto, pa je še toliko bolje. Počutim se super. Mogoče bi si želela hitrejšega začetka prvih 100 metrov, drugih 100 pa je bilo zelo dobrih. Jutri me čaka še 200 m delfin. Še zadnji start letos. Dala bom vse od sebe in upam, da se mi bo tudi tam izšlo po željah,” je v prvem odzivu za Plavalno zvezo Slovenije dejala Katja Fain.

“Malo napeto je bilo vse skupaj. Še vedno je malo prepočasna prvih sto metrov, ampak v drugih sto ji ni para. Zelo hitrih zadnjih 50 ji je prineslo premik s sedmega na četrto mesto. Odlično. Finale svetovnega prvenstva, četrto mesto in državni rekord so vrhunci letošnjega leta. 200 delfin bo predvsem sproščena preizkušnja in njena naloga je, da se čim bolj približa svojemu osebnemu rekordu. Še vedno je zanjo to precej nova disciplina, ki jo mora odplavati na takšni ravni in v tej konkurenci,” pa je dejala njena trenerka in mati Metka Sparavec Malenko.

Finalni nastop Katje Fain na 200 m prosto